Més prevenció per reduir el risc d’incendis a la ciutat

La nova mesura de govern fomentarà la cultura de la prevenció d’incendis i l’autoprotecció per avançar cap a una ciutat més segura, amb menys víctimes i menys incidents. Augmenta la implicació dels Bombers de Barcelona en àmbits com la investigació, la divulgació, el desenvolupament normatiu i la transformació urbanística.

13/03/2022 10:13 h

Ajuntament de Barcelona

Les diverses accions integrades en la nova mesura de govern es desenvoluparan a partir de vuit eixos estratègics.

Es reforça especialment la recerca i el desenvolupament de la prevenció d’incendis, amb el colideratge de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, a través de la coordinació dels recursos i coneixements de tots els actors del sector: administracions, cossos de seguretat i prevenció, col·legis professionals, empreses, universitats, etc. En aquesta línia, es potenciaran ens com l’Agència de la Prevenció i Divulgació del Risc d’Incendi en les Edificacions i Infraestructures o l’Espai Bombers, parc de la prevenció, del carrer de Lleida.

La investigació d’incendis que realitzarà la nova Divisió de Prevenció i Anàlisi Postsinistral del cos de Bombers de Barcelona abastarà diversos aspectes com l’anàlisi de les causes, l’estudi de les condicions de propagació i l’evolució i les tendències dels incendis. A més, es crearà una base de dades documental d’incendis, que estarà disponible també per a qualsevol persona interessada. Tot això permetrà ampliar i actualitzar el coneixement per impulsar la reducció dels incendis i minimitzar-ne les conseqüències.

El cos de Bombers de Barcelona participarà també en el desenvolupament de la normativa de prevenció d’incendis, amb l’objectiu d’adaptar-la i fer-la més específica i menys equívoca. En la mateixa línia, es crearà un marc per establir unes prestacions mínimes de seguretat en edificis amb el suport de simulacions informàtiques, una eina que ja és habitual en el disseny de grans infraestructures.

S’ampliaran els continguts divulgatius per tal de fer entenedora la normativa desenvolupada, així com per fer extensible a tota la ciutadania les recomanacions de prevenció i d’autoprotecció que permeten evitar o disminuir l’afectació dels incendis sobre les persones, els béns i el medi ambient.

Es promouran també les inspeccions per garantir el compliment normatiu, tant a les activitats permanents com a les puntuals, tant a locals com a habitatges.

La mesura de govern se situa com a eix estratègic per impulsar la prevenció la transformació urbanística de la ciutat. L’urbanisme condiciona les tasques de salvament i d’extinció d’incendis i és necessari l’assessorament tècnic i la supervisió dels professionals de la prevenció en els projectes i les execucions d’actuacions urbanístiques.

Finalment, cal estendre la prevenció als àmbits forestals i litoral, per tal de fer arribar la prevenció a totes les esferes de la ciutat.

Etiquetes associades a la notícia