Mesures per fer front a les onades de calor i les altes temperatures durant l’estiu

La calor excessiva i sostinguda té conseqüències en la salut, sobretot en els col·lectius de risc i en persones amb patologies cròniques o amb diversitat funcional. Per reduir l’impacte de les altes temperatures i de les onades de calor, l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa actuacions específiques per protegir aquests col·lectius, adapta prop de quaranta equipaments com a refugis climàtics i habilita zones d’estada de confort tèrmic als parcs i jardins, espais d’ombra i piscines i jocs d’aigua.

15/07/2020 14:28 h

Ajuntament de Barcelona

En els darrers cinc anys s’han produït quatre onades de calor, un fenomen que a causa de l’escalfament del planeta i el canvi climàtic té lloc cada vegada amb més freqüència a la ciutat. Per reduir els efectes de la calor excessiva, cada any l’Ajuntament de Barcelona impulsa mesures per fer front a la calor, que aquest any es reforcen per la situació d’emergència sanitària generada per la covid-19.

Pla d’emergència per onada de calor

Des del 2007, en cas d’onada de calor, quan se superen els 33,6 graus centígrads de temperatura durant tres dies seguits, s’activa el Pla d’emergència per onada de calor. Aquest pla està en funcionament de manera preventiva de l’1 de juny al 15 de setembre. A més de les mesures que es posen en marxa en equipaments i a l’espai públic, s’activa un dispositiu específic per fer el seguiment de les persones vulnerables, com les persones grans o les persones amb patologies cròniques, dirigit per l’Agència de Salut Pública de Barcelona i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona.

Quan hi ha una alerta per onada de calor, es reparteixen àpats a domicili, es distribueixen aparells climatitzadors i es traslladen persones vulnerables a equipaments climatitzats. El Servei de Teleassistència i el Servei d’Ajuda a Domicili també activen mesures específiques per atendre les persones usuàries dels serveis, i la Creu Roja col·labora amb la campanya informativa i distribueix gorres i cantimplores d’alumini.

Espais de confort tèrmic

Juntament amb les àrees d’estada i d’ombra dels parcs i jardins de la ciutat, per garantir el confort tèrmic, una quarantena d’equipaments municipals es converteixen en refugis climàtics per ajudar la ciutadania a fer front a les altes temperatures. Aquest estiu s’habiliten, amb totes les mesures de seguretat, higiene i desinfecció:

  • Vint-i-dos biblioteques
  • Deu parcs i jardins
  • Dos equipaments d’educació ambiental
  • Deu museus
  • Vuit centres esportius

Enguany reobre la piscina del parc de la Creueta del Coll, que s’ha remodelat per reparar problemes de filtració d’aigua, i s’han començat les obres a la zona dels jocs infantils d’aigua del barri de Canyelles, que estarà en funcionament a partir del 31 de juliol.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades