Millora la percepció ciutadana del turisme

La percepció del turisme que tenen els veïns i veïnes de Barcelona s’aproxima als nivells de l’any 2019, abans de la pandèmia de la covid-19. El 70,9% opina que el turisme és beneficiós per a la ciutat, quatre punts més que el 2022, però creix també, del 17,3% al 23%, el percentatge dels que consideren que és perjudicial, una opinió que arriba fins al 28,2% entre els qui indiquen que viuen en un barri turístic.

03/02/2024 10:22 h

Ajuntament de Barcelona

Segons l’informe Percepció del turisme a Barcelona 2023, el turisme es continua veient com la font principal de riquesa de la ciutat. Així ho considera un 56,6% de la població, a molta distància de qualsevol altre sector, i el 79,3% considera que genera oportunitats econòmiques i de treball per a la ciutadania de Barcelona.

Els que perceben els factors negatius del turisme assenyalen que influeix en l’augment dels preus i en la massificació d’alguns espais com ara la Rambla, la Sagrada Família, la plaça de Catalunya, el passeig de Gràcia o el front marítim, que una part dels enquestats han deixat de visitar per la presència del turisme.

Un 14,2% de persones asseguren treballar al sector turístic el 2023, quatre punts més que el 2022. Es manté el creixement sostingut del nombre de persones que hi treballen amb un contracte indefinit, des de la reforma laboral, que se situa en un 72,9%. Cau del 75,5% al 59,5% el percentatge que preferiria canviar de sector. El repte principal del sector, per a les persones que hi treballen, és la dificultat de la conciliació.

El 61,5% de la població enquestada considera que s’està arribant al límit de la capacitat de la ciutat de rebre turistes, enfront del 36,4%, que considera que s’ha de continuar atraient-ne més. El 21,5% considera que hi ha massa allotjaments turístics a la ciutat i un 20,8% assegura que conviu amb algun d’aquests allotjaments al seu propi edifici.

Es prefereixen els turistes que arriben a la ciutat per motius formatius, professionals o bé esportius i culturals abans que no pas visitants de creuers, que tenen més persones detractores que partidàries. Un 53,3% creu que les persones que visiten la ciutat tenen un bon comportament durant l’estada, davant del 27%, que mostra l’opinió contrària.

La catorzena edició d’aquesta enquesta que elabora anualment el Departament d’Estudis d’Opinió de l’Oficina Municipal de Dades avala la voluntat de l’Ajuntament d’aprofundir en la gestió del turisme a la ciutat. L’estudi s’ha elaborat a partir de 1.859 enquestes fetes entre la primavera i la tardor passades.

Etiquetes associades a la notícia