Obert al públic el refugi antiaeri de la plaça de la Revolució

El Taller d’Història de Gràcia gestionarà el servei de visites guiades, disponibles a partir del 12 d’agost.

07/08/2023 14:39 h

Egoitz Gago Palacios

Un nou espai contribuirà a preservar la memòria històrica de Gràcia: a partir del 12 d’agost estarà obert a les visites el refugi antiaeri de la Guerra Civil situat en el subsòl de la plaça de la Revolució de Setembre de 1868, a la Vila de Gràcia.

El Taller d’Història de Gràcia – Centre d’Estudis gestionarà el servei de visites guiades, que es realitzaran en grups reduïts, tindran una durada de 30 minuts i costaran 3 euros. Durant la festa major, les reserves es podran fer al taulell informatiu que s’instal·larà a la plaça del Diamant. Durant la resta de l’any caldrà fer-les a través del correu electrònic tallerhistoriagracia@gmail.com.

El refugi 267 formava part dels més de noranta que hi havia al barri per protegir la població quan Barcelona patia bombardejos des de l´aire, al llarg del conflicte bèl·lic. L’espai va ser clausurat l’any 1939 i va tornar a quedar al descobert el 1994, durant les obres de construcció d’un aparcament.

De la construcció original en resta una mínima part, aproximadament un 5%, corresponent a un fragment de passadís, la infermeria i la farmaciola. Tenint en compte les estances que han sobreviscut, el Servei d’Arqueologia de Barcelona i el Districte de Gràcia han museïtzat aquests espais posant l’èmfasi en els aspectes relacionats amb la salut, la sanitat i la higiene en els refugis antiaeris de la ciutat.

L’actuació museística a l’interior ha estat mínima, amb l’objectiu de conservar l’espai original. Per aquest motiu, la major part dels panells informatius es troben a l’exterior de la galeria. A banda d’això, s’ha representat el traçat del refugi en el paviment de la planta –4 de l’aparcament, perquè qui el visiti en pugui comprovar les dimensions.

Etiquetes associades a la notícia