Sharing cities: pacte per regular les plataformes digitals col·laboratives

Un total de 48 ciutats participaran en la cimera internacional Sharing Cities Summit, que se celebrarà del 12 al 15 de novembre en el marc de l’Smart City Expo World Congress. Les ciutats crearan un nou front comú per negociar amb les grans plataformes i garantir la convivència de la seva activitat econòmica amb el dret a viure a les ciutats i promoure i compartir alternatives basades en models socialment responsables.

08/11/2018 12:01 h

Ajuntament de Barcelona

L’anomenada economia de plataforma, que es basa en comunitats d’usuaris que col·laboren entre ells a través d’una plataforma digital, està creixent d’una manera ràpida i exponencial i s’està convertint en una de les prioritats dels governs de tot el món a causa del fort impacte que té sobre la vida i el desenvolupament econòmic de les ciutats.

Fruit de la necessitat d’afrontar aquesta nova realitat, les ciutats que participaran en la cimera presentaran una declaració conjunta el 12 de novembre per regular l’economia de plataforma i identificar les que tenen un model d’economia col·laborativa. L’objectiu és definir el denominador comú de les iniciatives amb un model socialment responsable i de governança democràtica, amb polítiques de coneixement lliure, tecnologies obertes i un impacte social i ambiental positiu, i de les empreses que no el tenen malgrat operar amb plataformes equiparables.

El propòsit de la declaració, per tant, és establir protocols digitals i estàndards per garantir el compliment de les normatives de cada ciutat, preveient mecanismes de sanció en cas d’incompliment.

La declaració anirà acompanyada d’un pla d’accions per implementar els principis consensuats durant el primer any. Aquest pla preveu establir una oficina amb seu a Barcelona des d’on les ciutats podran compartir informació, estratègies i marcs de negociació comuns.

Etiquetes associades a la notícia