S’aprova definitivament el nou pla de transformació del Port Olímpic

El Plenari del Consell Municipal aprova definitivament el nou Pla especial urbanístic d’ordenació i d’usos del Port Olímpic per convertir-lo en un espai integrat a la ciutat i més ben connectat, un nou motor de l’economia blava i la gastronomia del mar que democratitzi l’accés a les activitats marítimes. El nou pla especial actualitza el que es va redactar l’any 2006.

11/05/2023 16:05 h

Ajuntament de Barcelona

Impuls a l’economia blava

Es promouen activitats nàutiques de formació, de divulgació i recreatives per obrir el Port Olímpic a la ciutadania. A més, s’incentivarà la presència d’emprenedors i empreses de serveis nàutics i d’entitats que promoguin la innovació, la recerca i l’economia circular en l’àmbit dels sectors blaus.

El pla estableix la construcció de nous accessos cap al barri de la Vila Olímpica i la platja o la generació d’espai públic especialment dissenyat per al passeig, l’estada i la pràctica esportiva. El nou accés des de la ronda del Litoral, l’adequació dels locals del moll de Mestral i la urbanització del dic de recer ja estan en fase de construcció, mentre que s’estan licitant els treballs de rehabilitació del Centre de Vela.

S’insisteix en la necessitat d’afavorir la presència del verd i apostar per les energies renovables i la gestió de residus, entre altres mesures, per combatre el canvi climàtic i incrementar el compromís amb la sostenibilitat.

Balcó Gastronòmic

El moll de Gregal concentrarà el nou model de restauració vinculat al Balcó Gastronòmic, amb onze restaurants i botigues gurmet. Al gener començaran les obres de construcció d’aquest espai, en què s’invertiran 15,9 milions d’euros, i que estarà llest l’estiu del 2024 de cara a la celebració de la Copa Amèrica de Vela.

Un port dinàmic 

L’àmbit del pla té una superfície de 180.925 metres quadrats, dels quals 103.561 metres quadrats corresponen als sòls de la infraestructura portuària —inclouen els molls de Mestral, Marina, Gregal, Xaloc i el dic de recer— i 77.363 metres quadrats corresponen a la làmina d’aigua abrigada. A més, es proposa un sostre total de 32.700 metres quadrats.

L’any 2020 l’Ajuntament va assumir la gestió municipal del Port Olímpic, mitjançant l’empresa pública Barcelona de Serveis Municipals (BSM).

Notícies relacionades