Publicats els resultats del segon Baròmetre de Barcelona del 2023

El segon Baròmetre de Barcelona de l’any 2023 mostra, com a resultats més destacats, una millora de deu punts de la valoració de la gestió municipal en el darrer any, i situa la inseguretat, l’accés a l’habitatge i la neteja com les preocupacions principals de la ciutadania. Les dades es basen en les opinions de 825 barcelonins i barcelonines enquestats entre el 15 i el 24 de novembre de 2023.

20/12/2023 15:08 h

Ajuntament de Barcelona

El Baròmetre de Barcelona és una enquesta municipal que es publica dos vegades l’any, al juliol i al desembre, i que serveix per mostrar les principals preocupacions i tendències d’opinió de la població barcelonina. Amb el baròmetre d’aquest desembre s’arriba al centenar d’enquestes publicades des que l’Ajuntament va començar a elaborar aquest tipus de recull d’opinions i valoracions de la ciutadania.

Els resultats complets de la segona onada del baròmetre del 2023 es poden consultar al repositori documental municipal BCNROC.

Imatge de la ciutat

El 44,8% de les persones enquestades pensen que l’evolució de la ciutat el darrer any és bona o molt bona, davant un 52,7% de valoracions negatives i un 2,5% de respostes indefinides (“no sap” o “no contesta”).

Pel que fa a la perspectiva de futur, la ciutadania es mostra optimista: un 55,6% pensa que la situació millorarà. Per contra, tres de cada deu persones veuen l’evolució de la ciutat de manera negativa.

Preocupacions principals de la ciutadania

La inseguretat és el que més preocupa la població barcelonina: una de cada quatre persones enquestades l’assenyalen com a primer problema greu de la ciutat. La llista de temes que més preocupen el veïnat continua amb l’accés a l’habitatge (11,7%), la neteja (9,7%) i el turisme (6,3%).

Gestió municipal

El 45,1% de les persones enquestades valoren positivament l’Ajuntament, una dada que experimenta una pujada de 10 punts respecte a l’any anterior i que se situa com la xifra més alta des del juny del 2020. A més, el 14,9% considera que la gestió és normal o regular.

Pel que fa a les opinions negatives, suposen un 31,9% del total, mentre que un 8,2% de les persones enquestades no manifesten la seva posició.

Valoració dels líders polítics

Els barcelonins i les barcelonines posen nota als caps de les formacions polítiques, que obtenen les valoracions següents:

 • Ernest Maragall: 5,3
 • Xavier Trias: 5,2
 • Jaume Collboni: 5,1
 • Ada Colau: 4,3
 • Daniel Sierra: 3,2
 • Gonzalo de Oro-Pulido: 2,0

Intenció de vot

Segons les dades recollides, si es convoquessin eleccions, aquesta seria la previsió dels resultats:

 • PSC-PSOE: 13,5%
 • Barcelona en Comú / ECP – Sumar: 11,5%
 • Trias per Barcelona / Junts: 7,5%
 • ERC: 8,2%
 • CUP: 2,5%
 • PP: 2,5%
 • Vox: 0,8%

Altres opcions de vot sumen un 1,5%, i un 1,7% de les persones enquestades votarien en blanc o nul. Pel que fa a l’abstenció, se situaria en un 13%, mentre que un 28,9% no tindria clara la seva preferència.

Valoració de l’estat de l’economia

L’enquesta dedica un apartat a la situació econòmica de la ciutat, tant l’actual com les perspectives de futur. Un 40,1% de les persones enquestades pensen que actualment la situació és bona o molt bona, davant del 42,2%, que la valora negativament.

L’opinió majoritària respecte al futur és positiva: un 48,6% pensa que millorarà i un 27,8% opina que empitjorarà.

Neteja i manteniment de l’espai públic

El 38,6% de les persones enquestades coneixen el Pla Endreça, l’estratègia municipal per al manteniment integral de la ciutat que es va posar en marxa a finals de juliol per millorar la neteja i la convivència. Pel que fa a algunes mesures concretes del pla, el baròmetre recull tres indicadors destacats:

 • El 93% de les persones enquestades es mostren a favor de reforçar els serveis municipals de neteja i manteniment.
 • El 86% valora positivament enfortir les sancions a les persones amb comportaments incívics.
 • El 84% està d’acord a augmentar la presència de la Guàrdia Urbana per garantir la convivència.

Etiquetes associades a la notícia