Rafael Tous, Medalla d’Or al Mèrit Cultural

L’empresari tèxtil, mecenes i col·leccionista d’art Rafael Tous ha recollit la Medalla d’Or al Mèrit Cultural en reconeixement de la seva trajectòria i la seva tasca per a la difusió i l’impuls de les pràctiques artístiques conceptuals i experimentals.

04/12/2023 20:48 h

Ajuntament de Barcelona

Nascut a Barcelona l’any 1940, Rafael Tous va ser pioner en l’aposta per l’art conceptual i va anar configurant un fons personal d’un miler d’obres. Des del 2020, una part d’aquest fons forma part de la col·lecció del MACBA que inclou obres conceptuals i experimentals d’artistes catalans, com ara Francesc Abad, Fina Miralles, Eugènia Balcells, Jordi Benito, Carmen Calvo o Joan Rabascall.

Per crear un espai d’art plenament contemporani, Rafael Tous va obrir el 1980 la Sala Metrònom de Barcelona, primer al carrer del Berlinès, a Sant Gervasi, i després al carrer de la Fusina, al costat del Mercat del Born. Va estar activa entre el 1980 i el 2006. Va ser un centre neuràlgic de la creació més radical, que va permetre l’efervescència d’unes pràctiques artístiques experimentals híbrides entre la música, la performance i la instal·lació.

El 1985 va crear la Fundació Rafael Tous d’Art Contemporani i l’any 2021 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi per les seves aportacions a favor de la cultura catalana.