Recordem Sonia Rescalvo Zafra

Dimecres, 6 d’octubre, a les 17.00 hores, al parc de la Ciutadella, commemorarem els 30 anys de la mort de Sonia Rescalvo Zafra, dona transsexual assassinada per un grup feixista l’any 1991.

30/09/2021 10:51 h

Meritxell Guixà

Enguany es durà a terme la cerimònia de descoberta de la placa a la plaça que porta el seu nom.

La trobada tindrà lloc al parc de la Ciutadella, a la glorieta de la Transsexual Sonia, que porta el seu nom des de l’any 2013. Continuem recordant Sonia Rescalvo, denunciant el delicte d’odi que va patir i reivindicant la defensa dels drets LGTBI i el desig d’una ciutat lliure de ser i estimar.

Sonia Rescalvo Zafra va néixer a Conca l’any 1956. Durant els seus anys de joventut es va traslladar a Barcelona, on va passar a formar part del món artístic del Paral·lel, al Teatre Arnau. Hi va treballar molts anys com a vedet, i va arribar a tenir molta fama. Amb la crisi de l’espectacle de varietats es va haver de traslladar al parc de la Ciutadella per viure-hi i treballar-hi.

Assassinat i condemna

La matinada del 6 d’octubre de 1991 va ser assassinada brutalment per un grup de caps rapats nazis a la glorieta del parc de la Ciutadella. Sonia Rescalvo dormia en aquesta glorieta amb la seva amiga Doris, que també va ser agredida. Abans de fugir, el grup de nazis va agredir un rodamon a l’hivernacle del parc i el va deixar cec.

Els fets van ser denunciats pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i la Coordinadora Gai-Lesbiana. L’any 1994 va tenir lloc el judici a l’Audiència Provincial de Barcelona, i la sentència va ser condemnatòria, per un delicte d’assassinat.

L’any 2013, a proposta de la Plataforma LGTBIcat, es va donar el nom de Transsexual Sonia a la glorieta on va ser assassinada.

Acte del 2021

L’acte, conduït per Nalli Rodríguez, educadore social de l’associació ACATHI, començarà a les 17.00 hores a l’espai d’activitats on es realitzarà l’oferiment d’etiquetes no binàries i s’obriran la Biblioteca Vivent i la Glorieta dels Desitjos.

A les 17.45 hores tindrà lloc la cerimònia d’inauguració de la plaça de Sonia Rescalvo Zafra. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez Castaño, donarà la benvinguda als assistents, i amb el regidor de Ciutat Vella i Memòria Democràtica, Jordi Rabassa Massons i la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya Tània Verge Mestre, acompanyaran l’activista trans i membre de l’Associació Lobby Trans Judith Juanhuix a la descoberta de la placa de la plaça.

L’acte continuarà amb els parlaments de Judith Juanhuix; l’activista LGTBI Jordi Petit; Fran Sánchez, del FAGC i l’OCH, i Yoana Mata, en representació de la vicepresidència del Consell Municipal LGTBI. Clourà els parlaments el regidor Jordi Rabassa Massons i tot seguit es reproduirà un vídeo explicatiu de la figura de Sonia Rescalvo i el que ha representat en la lluita contra els delictes d’odi i la defensa de la diversitat sexual i de gènere.

L’acte, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona amb la participació de les entitats del Consell Municipal LGTBI de Barcelona, acabarà amb les actuacions artístiques d’Arli Midnight, Max Kart i Keops Guerrero i La Pelos, de la companya Ningyo.

Us hi esperem!

Per si no hi podeu assistir presencialment, l’acte també es podrà seguir en directe a través de Youtube

Etiquetes associades a la notícia