Les fonts ornamentals tornen a brollar

Un cop desactivada la fase d’alerta per sequera, comencen a brollar algunes de les fonts més emblemàtiques de la ciutat. La primera font a posar-se en marxa ha estat la cascada del parc de la Ciutadella. També han començat a brollar les dels voltants de plaça de Catalunya, les Fonts Bessones, la font de la plaça de Francesc Macià, la de passeig de Gràcia amb Gran Via i també la Font d’Aurora, als jardins de Salvador Espriu (Jardinets de Gràcia).
Font de la Ciutadella brollant. Autor: Josbel A. Tinoco

10/04/2025 16:15 h

De manera progressiva, després de revisar-les i netejar-les, es posaran en marxa més de dues-centes fonts ornamentals, aturades des del novembre del 2022. Els brolladors de les fonts que es posin en funcionament seguiran l’horari general, de 12.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 21.00 hores, excepte les fonts del centre de la ciutat i d’alguns jardins emblemàtics que seguiran l’horari d’estiu i estaran obertes de 12.00 a 22.00 hores.

Els equips tècnics estan revisant, reparant i desinfectant les fonts ornamentals de la ciutat per posar-les en funcionament de manera segura. Barcelona té actualment un total de 330 fonts ornamentals, de les quals un 25% tenen aigua perquè són refugis de flora o fauna. Les fonts que han estat buides es posaran en marxa de manera progressiva, en tres fases. A més, es buidaran i es netejaran les fonts que s’han pogut mantenir amb aigua durant la sequera, com els llacs de l’Espanya Industrial, de la Pegaso i de la Creueta del Coll.

Durant l’aturada per la sequera, l’Ajuntament ha posat en marxa una sèrie de millores a les fonts ornamentals en el marc del Pla Endreça. Una de les actuacions més destacades és la renovació de la Font Màgica de Montjuïc, que tindrà un nou sistema de control i de so i enllumenat led per fer-la més sostenible i millorar l’experiència dels espectacles.

L’aixecament de la fase d’alerta també suposa la normalització del reg dels parcs i jardins, que es continuarà fent amb el màxim d’aigua freàtica com a mesura d’estalvi d’aigua potable. S’està treballant també per recuperar l’arbrat i la vegetació, un procés que s’acabarà a la primavera del 2026 amb la plantació de fins a 9.000 arbres i 8,2 hectàrees de planta arbustiva i vivaç. Aquesta actuació forma part del pla Clima, el full de ruta de Barcelona per adaptar-se als reptes del canvi climàtic.

L’aixecament de la fase d’alerta i el retorn a la fase de prealerta per sequera comporta posar fi a les limitacions per a la ciutadania i els serveis municipals, tot i que es recomana fer un ús responsable dels recursos hídrics.

Etiquetes associades a la notícia