Set curiositats sobre les mones de Pasqua

De xocolata, amb ous durs, de brioix, amb pollets i plomes, farcides de nata, crema o melmelada, les mones de Pasqua són un dels plats tradicionals de la Setmana Santa que més passions desperten, especialment entre els més petits. T'expliquem algunes curiositats sobre aquest pastís dolç i carregat de simbolisme.

28/03/2024 10:59 h

Ajuntament de Barcelona

El Dilluns de Pasqua hi ha un element gastronòmic singular que els més petits esperen amb deler: la mona. Avui dia, la mona de Pasqua és un dolç que adopta formes molt diverses, des de les més tradicionals fins a aquelles que reprodueixen els personatges infantils més de moda.

Les mones actuals són el resultat de segles i segles d’evolució en què els diversos elements s’han anat combinant, i les històries i els costums s’han anat entrellaçant. Al voltant de les mones de Pasqua hi trobem curiositats i costums com aquests:

L’origen del mot

Sembla que la paraula mona podria ser una derivació de la paraula àrab munah, que vol dir obsequi. També hi ha qui diu que podria ser d’origen grec, romà o celta. Tot plegat és un misteri!

L’ou, símbol de fertilitat

La mona de Pasqua és sinònim de celebració, ja sigui per costums religiosos o pagans. Coincideix amb l’arribada de la primavera, temps d’esplendor i fertilitat. Per transmetre aquesta idea, tradicionalment l’ou ocupa un espai protagonista a sobre d’aquesta coca, ja sigui dur, ja sigui de xocolata. Actualment s’hi sumen pollets i plomes, elements tots relacionats amb la fecunditat.

Tants ous com anys

Durant segles va ser costum entre els pastissers de fer dolços amb ous durs incrustats a la superfície de la mona que els padrins regalaven als fillols el dia de Pasqua. A poc a poc, els ous van passar a ser de xocolata, i n’hi havia tants com anys tenia el nen o la nena a qui anava destinada, que la rebia cada any fins que feia la primera comunió. 

Una mona a canvi de…

A moltes cases, abans de rebre la mona, la canalla recita uns versos o una cançó per guanyar-se la mona.

Un agraïment ben curiós

També és tradició trencar-li l’ou al front al padrí o a l’avi que ha regalat la mona, un costum que té molt més sentit si es tracta d’una mona tradicional, amb un o diversos ous durs.

Dolços tradicionals de Pasqua

Així com la mona té diverses formes, ingredients i elaboracions, també té cosins i cosines típics d’altres regions de llevant: el pa cremat, la tonya o el pa de panses i nous també són dolços tradicionals de Setmana Santa.

Passió per la xocolata

La Pasqua és un bon moment per gaudir de les obres d’art de xocolata que elaboren els pastissers i pastisseres. Sabies que va ser un obrador de Barcelona, a finals del segle XIX, el primer que va transformar la xocolata com a beguda en un producte sòlid?

 

Etiquetes associades a la notícia