Mesures per garantir el benestar dels animals del Zoo de Barcelona malgrat la calor

El Zoo de Barcelona aplica mesures especials per pal·liar els efectes de l’augment de les temperatures en els animals. Aquestes actuacions s’incrementen davant dels episodis de calor intensa, i complementen les rutines d’atenció diària que reben totes les espècies per part del personal cuidador. Alguns exemples d’aquestes mesures són l’increment de la renovació de l’aigua dels abeuradors, el lliure accés als aixoplucs de les instal·lacions per als animals i la incorporació de gelats a la dieta d’algunes espècies.

10/08/2023 12:15 h

Ajuntament de Barcelona

La vegetació del recinte fa que les temperatures que es registren al Zoo de Barcelona siguin, de mitjana, uns tres graus inferiors als de la resta de la ciutat. Tot i així, quan les temperatures pugen, s’activa un protocol especial.

En primer lloc, es garanteix que els animals puguin accedir sempre que vulguin als aixoplucs o les zones interiors de les seves instal·lacions. Altres prioritats són garantir la bona hidratació dels animals, amb l’increment del nombre d’abeuradors i la renovació més freqüent de l’aigua. També s’intensifica la neteja i renovació de l’aigua de les zones de bany que tenen algunes espècies a les seves instal·lacions, una pràctica que es repeteix en el cas dels fangars, que tenen un paper important en la regulació tèrmica d’animals com els facoquers, el rinoceront i les elefantes.

En altres casos, com els de les elefantes, el bisó i el búfal nan, es refresquen les instal·lacions amb mànegues d’aigua (en alguns casos, com el dels pandes vermells, amb aspersors). En canvi, als felins i als ossos se’ls poden arribar a instal·lar ventiladors a les estances.

L’adaptació de l’alimentació és una altra mesura per pal·liar els efectes de la calor, i per això s’hi inclouen la fruita i els gelats de brou o de suc de fruita en el cas dels primats, els blocs de gel amb fruita per a les girafes o els granissats de cucs per a les mangostes i suricates.

El Zoo, compromès amb la sostenibilitat i l’estalvi d’aigua

Aquestes accions es poden dur a terme, malgrat l’actual situació de sequera, perquè, per la seva pròpia idiosincràsia, el Zoo està exclòs d’algunes de les mesures d’estalvi d’aigua del protocol municipal per risc de sequera. Tot i aquesta exempció, s’han posat en marxa diferents mesures amb les quals s’està aconseguint un estalvi diari de 200 metres cúbics d’aigua, una quantitat que equival pràcticament al consum d’aigua diari de 1.800 habitants de Barcelona: restricció en el reg de gespes i prats, tancament de fonts ornamentals, monitorització de la despesa d’aigua en temps real i tancament d’una de les dues grans escomeses d’aigua del parc.

Etiquetes associades a la notícia