Barcelona fa front al canvi climàtic
Davant d’un repte com l’emergència climàtica, Barcelona pren mesures per mitigar les emissions, però també per adaptar-se a tots els efectes que la ciutat ja pateix i que cada vegada patirà més. Barcelona esdevé, així, una ciutat proactiva que fa front al canvi climàtic d’una manera integral, que assumeix la responsabilitat de la seva contribució al fenomen, que sap trobar oportunitats en les dificultats i que s’adapta amb intel·ligència a les noves condicions climàtiques, i tot això genera cobeneficis per a les persones i l’activitat socioeconòmica

Refugis climàtics
Són espais que proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen altres usos o funcionalitats.

Pla Superilla Barcelona
Barcelona té un pla i està transformant la nostra ciutat per posar la vida quotidiana al centre, per cohesionar els barris i per impulsar la transició ecològica. Implica una estratègia per donar resposta a la triple crisi que travessem: social, mediambiental i econòmica.

Agenda + Sostenible
Apunta’t a aquest butlletí per conèixer les activitats de cultura de sostenibilitat que proposa la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona.

Emergència climàtica: la ciència respon
La comunitat científica es va reunir al maig a Barcelona per celebrar les segones Jornades científiques, un espai per compartir experiències i recerca sobre el canvi climàtic.

Exposició itinerant: Barcelona respon a l’emergència climàtica
L’objectiu és donar a conèixer de manera pedagògica, interactiva i propera la realitat de l’emergència climàtica a Barcelona.

Declaració d'Emergència Climàtica
El 15 de gener de 2020 Barcelona declara l’emergència climàtica i accelera un seguit de canvis que comprometen tots els agents de la ciutat.

Dones i clima
Barcelona vol ser una ciutat pionera per impulsar el lideratge femení en la lluita contra el canvi climàtic, i, per això, s’ha adherit al programa Women4Climate de la xarxa de ciutat C40.

Refugis climàtics a les escoles
L'Ajuntament de Barcelona ha rebut el finançament del Urban Innovation Action (UIA), un programa de la Comissió Europea per al projecte “Adaptar escoles al canvi climàtic a través del verd, el blau i el gris”
Descobreix el
Pla Clima
El Pla Clima pretén ser una visió integradora de les mesures per fer front al canvi climàtic, que permeti assolir els objectius del nou Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia i el Clima que ha signat l’Ajuntament de Barcelona.
L’emergència climàtica té a Barcelona una planificació específica, el Pla Clima 2018-2030, els quatre eixos principals del qual són la mitigació, l’adaptació, l’acció ciutadana i la justícia climàtica.
L’estratègia de Barcelona per fer front al canvi climàtic:
- Se centra en les persones, perquè afecta directament la salut i la qualitat de vida de la ciutadania.
- Busca transformar la ciutat d’una manera integral per fer front als riscos i convertir-los en oportunitats.
- Accelera l’eficiència, la rehabilitació i la implantació d’energies renovables per adaptar-nos millor.
- S’afronta des de la ciutadania, amb un procés de coproducció.

Actualitat
Barcelona acull el XIX Congrés Nacional d'Arboricultura
28/09/2023 - 12:26 h
Espais Verds. Experts internacionals sobre l'àmbit de l'arboricultura es reuneixen en el marc d'aquesta trobada.
Augmenten un 40% les recàrregues de vehicles amb Endolla Barcelona
10/08/2023 - 10:25 h
Sostenibilitat. La xarxa d’electromobilitat ja té 18.000 persones usuàries i 717 punts de recàrrega.
Nou pla per reduir el soroll al Parc i la Llacuna del Poblenou
17/07/2023 - 14:38 h
Prevenció i seguretat. Es tramita el projecte que manté les restriccions per obrir nous locals musicals, bars, botigues de venda d’alcohol i terrasses.
Davant la calor, cuidem-nos
10/07/2023 - 10:00 h
Salut. A l’estiu, i sobretot durant una onada de calor, cal adaptar els hàbits per refrescar-nos i refrescar la llar.
Falsos mites sobre el canvi climàtic
Però... la Terra no ha passat per molts canvis climàtics? Per què ens ha de preocupar?
Què pot fer una ciutat com Barcelona davant d’un problema global com el canvi climàtic?
Quins són els dos reptes més importants que haurà d’afrontar Barcelona en relació al canvi climàtic?
Quins són els reptes més importants de justícia climàtica que haurà d’afrontar Barcelona en relació al canvi climàtic?
Però... la Terra no ha passat per molts canvis climàtics? Per què ens ha de preocupar?
La resposta a aquesta pregunta està composta per diversos arguments que es complementen:
- Perquè és el primer canvi climàtic causat per l’activitat humana mentre que els anteriors van ser provocats per causes naturals.
- Perquè és el més ràpid de tots els viscuts fins el moment.
- Perquè està suposant un increment de la temperatura mitjana que té efectes clars i greus sobre els ecosistemes i les persones.
- Perquè és injust i provoca desigualtats. No tots els països tenen la mateixa responsabilitat en la generació de gasos amb efecte d’hivernacle i no tots tenen la mateixa capacitat d’adaptació. De fet, els més afectats i amb més dificultats per adaptar-s’hi són els que menys han contribuït al problema. Esdevé, doncs, una problemàtica que depassa els aspectes estrictament ambientals per convertir-se en una qüestió ètica i de responsabilitat.
Què pot fer una ciutat com Barcelona davant d’un problema global com el canvi climàtic?
Les ciutats representen part del problema del canvi climàtic, ja que concentren bona part de les emissions i del consum energètic de tot el món, però per això mateix també són una part clau de la solució.
En termes generals, gran part de les ciutats ja estan rebent els impactes associats al canvi climàtic, com efectes sobre la salut, l’augment de les temperatures, l’agreujament de l’efecte illa de calor, més períodes de sequera i més inundacions, més onades de calor, l’increment del nivell del mar, la disminució dels recursos hídrics... Les actuacions de les administracions locals són molt importants per a la gestió de la qüestió del canvi climàtic tant a nivell local, en la mesura que milloren les condicions de vida de la ciutadania, com a escala global atès que les concentracions urbanes a tot el món engloben ja avui més del 54% dels habitants del planeta i a la Unió Europea un 74% de la població viu en àrees urbanes on es consumeix el 75% de l’energia.
Les ciutats i els seus àmbits metropolitans representen un enllaç intens entre la urbanització, l’ús de l’energia i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. La densitat urbana i l’organització espacial són factors clau que influencien en el consum d’energia, especialment en els sectors del transport i dels edificis.
Quins són els dos reptes més importants que haurà d’afrontar Barcelona en relació al canvi climàtic?
L'augment de les onades de calor i la disminució de la disponibilitat d'aigua per al consum. Les onades de calor seran més nombroses, però també més severes i més llargues. També s’incrementaran les temperatures nocturnes, sobretot als barris més pròxims al litoral. El primer repte a afrontar seran les onades de calor. En els últims 34 anys, la ciutat ja n’ha patit vuit. La de més intensitat va ser l’any 1982, però la més llarga correspon a l'onada de l’any 2003, amb 13 dies de durada.
L'increment de les temperatures nocturnes podrien dificultar el descans i la recuperació de les persones. Els barris situats més a prop del litoral podrien ser els més afectats per l’augment de les temperatures nocturnes. Aquests increments poden comportar conseqüències per la salut, ja que el període de descans nocturn és el moment on les persones es recuperen de tot el dia.
D’altra banda per al 2050 s'espera que es redueixin els recursos hídrics disponibles i que augmenti la demanda un 4%. La ciutat necessitarà 18 hm3 d’aigua addicionals a l'any.
Quins són els reptes més importants de justícia climàtica que haurà d’afrontar Barcelona en relació al canvi climàtic?
Des de la perspectiva de la justícia climàtica els reptes més importants que imposarà el canvi climàtic seran afrontar la pobresa energètica, els problemes de salut vinculats a les onades de calor i l'encariment de l’alimentació. Amb el canvi climàtic, i ateses les dinàmiques demogràfiques i sòcio-econòmiques de la ciutat, la població més vulnerable front a la pobresa energètica augmentarà.
Per bé que les previsions a futur parlen de la reducció de la demanda energètica vinculada a la calefacció dels edificis, la demanda de subministraments energètics i hídrics augmentarà amb el canvi climàtic – sistemes de ventilació i refrigeració, higiene corporal i neteja de la roba. Les llars hauran de fer front a una major despesa per cobrir les seves demandes d'electricitat i d’aigua (no de gas). En els propers anys augmentaran les llars amb menors dependents i les llars unipersonals, per raó del creixement dels moviments migratoris i per l’envelliment de la població.
En definitiva, la pobresa energètica s'haurà de redefinir amb el canvi climàtic: es reduirà la demanda energètica per calefacció però augmentarà la demanda d’aigua i d’electricitat per poder ventilar i aclimatar els espais. La població més vulnerable front a la pobresa energètica augmentarà, ateses les dinàmiques demogràfiques i sòcio-econòmiques de la ciutat.