L’habitatge públic i cooperatiu de la ciutat s’obre a la ciutadania amb la primera edició del 'Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona'

05/05/2022 13:42 h

Clara Cardona Capdevila

La ciutat de Barcelona compta amb un nou festival. Es tracta de ‘Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona‘, que celebrarà la primera edició del 5 al 15 de maig. L’esdeveniment, coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, neix com a primera gran cita de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona 2026.

En total, s’organitzaran més d’un centenar de propostes per a tots els públics, com deu instal·lacions físiques i de realitat augmentada, menjars populars, rutes, workshops, debats, una fira de llibres i l’homenatge a Oriol Bohigas. Una de les cites és “Veus Model”, un circuit de set quilòmetres de format immersiu en forma d’audioguies per descobrir, amb diferents veus de la ciutadania, punts singulars i icònics de la ciutat.

‘Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona’ està concebut com un festival per repensar la construcció de la ciutat des del punt de vista de l’arquitectura i l’urbanisme per fer front als reptes socials, polítics i climàtics del segle XXI. En aquest sentit, una de les propostes són les rutes per conèixer projectes d’habitatge públic i cooperatiu de la ciutat, organitzades per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona. En total seran quatre rutes distribuïdes per punts diferents el 6 i 10 de maig, on també hi participaran els equips d’arquitectura implicats. Alguns dels projectes que es podran veure seran els de La Balma, Can Batlló i La Chalmeta.

Divendres 6 de maig, a les 16 h | Glòries

La ruta consistirà en un breu recorregut per l’entorn de les Glòries: carrer Tànger 40 (promoció de l’IMHAB amb 47 habitatges de lloguer social i 20 allotjaments temporals d’emergència), APROP Glòries (amb 24 allotjaments dotacionals), carrer Ciutat de Granada, 145-147-149 (promoció de l’IMHAB de 105 habitatges per a gent gran), i Illa Glòries (projectes de l’IMHAB al carrer Castillejos i carrer dels Encants Vells de 125 habitatges de lloguer i 113 en règim de dret de superfície).

Punt de trobada: Casal de Barri La Llacuna, carrer de Bolívia 49

Més informació

Divendres 6 de maig, a les 18 h | 22@ nord

La ruta consistirà en un breu recorregut per l’entorn del 22@ nord: La Balma (promoció de 20 habitatges cooperatius), Carrer Puigcerdà 100 / Carrer Maresme 87 (promoció de l’IMHAB de 48 habitatges per a gent gran i 27 en règim de dret de superfície) i Carrer Pere IV 455 (projecte de l’IMHAB de 42 habitatges per a afectats urbanístics, 29 per a gent gran i 12 de lloguer social).

Punt de trobada: Carrer Espronceda 133

Més informació

Dimarts 10 de maig, a les 16 h | Can Batlló

La ruta consistirà en un breu recorregut per l’entorn de Can Batlló: Carrer Constitució 31 (promoció de l’IMHAB de 13 habitatges en règim de dret de superfície, 9 de lloguer social i 4 per a afectats urbanístics), Carrer Parcerisa 6 (promoció de l’IMHAB de 13 habitatges en règim de dret de superfície, 12 per a afectats urbanístics i 1 de lloguer social), La Borda (promoció de 28 habitatges cooperatius en cessió d’ús en sòl municipal) i Sotrac (projecte de 38 habitatges cooperatius en cessió d’ús).

Punt de trobada: Carrer de la Constitució, 31

Més informació

Dimarts 10 de maig, a les 18 h | La Marina del Prat Vermell

La ruta consistirà en un breu recorregut per l’entorn en transformació de La Marina del Prat Vermell: La Chalmeta (promoció de 32 habitatges cooperatius en cessió d’ús), carrer Ulldecona 2 (promoció de l’IMHAB de 72 habitatges de lloguer social) i carrer de Cal Cisó, 49 (promoció de l’IMHAB de 60 habitatges de lloguer assequible i 48 habitatges de lloguer social.

Punt de trobada: Sortida metro Foc (L10), cantonada carrer del Foc-Passeig Zona Franca

Més informació