Primer pas per fer realitat el nou centre de recerca biomèdica de Barcelona

En els propers anys, la ciutat de Barcelona disposarà d’un nou centre de recerca biomèdica dedicat a les ciències de la vida. El projecte serà possible gràcies a l’acord entre el consistori i la Fundació “La Caixa”, amb el qual comencen els tràmits de planificació urbanística del CaixaResearch Institute. La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat inicialment una modificació del Pla general metropolità (MPGM) per implantar l’equipament.

08/07/2021 16:20 h

Ajuntament de Barcelona

El nou equipament s’aixecarà als terrenys adjacents al CosmoCaixa, al peu de Collserola. El CaixaResearch Institute contribuirà a treballar en la recerca i la innovació en camps d’investigació com les malalties infeccioses, la salut global, l’oncologia i les malalties neurodegeneratives i les neurociències. Tanmateix, establirà sinergies amb els altres quatre centres de recerca de la ciutat: l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Barcelona Beta Research Centre (BBRC).

L’assessorament de la planificació del projecte serà a càrrec de Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de la Vall d’Hebron. El centre, a més, preveu acollir més de tres-cents professionals de la investigació i la recerca.

Molt més que un centre de recerca: un espai ciutadà

L’actuació per instal·lar el nou centre de recerca implicarà reordenar un àmbit de 53.000 metres quadrats de superfície. Destaca la nova plaça pública que s’urbanitzarà sobre la ronda de Dalt per connectar el CaixaResearch Institute amb el CosmoCaixa, un espai públic obert a la ciutadania. A la part posterior del centre de recerca, a més, s’hi habilitarà una zona verda pública de més de mil metres quadrats a tocar del Parc Natural de la Serra de Collserola.

L’acord signat entre l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “La Caixa” preveu la modificació del Pla general metropolità, que s’haurà d’aprovar en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat.

Etiquetes associades a la notícia