‘Topografia de la destrucció’, un llibre per no oblidar mai els bombardejos feixistes

Barcelona va ser un camp de prova dels atacs sobre la població civil que s’usarien durant la resta del segle XX en diferents conflictes per atemorir la població. El llibre ‘Topografia de la destrucció: Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939)’ és el cens més complet i exhaustiu recollit fins a l’actualitat dels immobles de Barcelona afectats per les bombes.

23/01/2019 16:58 h

Ajuntament de Barcelona

El llibre, editat per Barcelona Llibres, és el resultat de més de dos anys de recerca i investigació de Mireia Capdevila i Laia Arañó, de la Fundació Carles Pi i Sunyer, a partir del buidatge documental dels diferents fons dipositats en diversos arxius de la ciutat. En l’obra han col·laborat especialistes que donen context als bombardejos, les estratègies de defensa, les causes i les conseqüències dels atacs.

S’hi documenten de manera exhaustiva les víctimes i les destruccions causades pels bombardeigs, i s’hi detallen els llocs que van rebre els impactes, les cases i els equipaments destruïts, la destrucció de béns en cada cas i el nombre d’afectats. A més, per primer cop es documenten els bombardeigs de la ciutat dels dies 21, 22, 23 i 24 de gener de 1939, la darrera setmana abans de la caiguda de la ciutat per l’ocupació franquista.

El llibre recull també els bombardeigs de la Barceloneta d’octubre del 1937; el de l’Escola del Mar, el 7 de gener de 1938; el de l’església de Sant Felip Neri, el 30 de gener de 1938; el de la Catedral de Barcelona, el 19 de juliol de 1938, o els que van tenir lloc del 16 al 18 de març de 1938, entre d’altres.

Els mapes geolocalitzats que s’inclouen al llibre permeten veure que els bombardejos buscaven les zones més densament poblades de la ciutat: la Barceloneta, Ciutat Vella, el Poble-sec, l’Eixample i Gràcia.

Recordar l’horror dels bombardeigs

La publicació del llibre clou el programa “Barcelona bombardejada 1936-1939”, organitzat per commemorar el 80è aniversari dels atacs aeris que va perpetrar l’aviació feixista italiana sobre la Barcelona republicana.

Entre altres, s’ha creat el videomapatge L’arbre de la memòria, projectat a la façana de l’Ajuntament els dies 16, 17 i 18 de març de 2018, o l’exposició “Una infància sota les bombes”, que es pot visitar a El Born Centre de Cultura i Memòria fins al 31 de març.

El llibre s’emmarca, a més, en la política de recuperació de la memòria de les víctimes del feixisme que el comissionat de Programes de Memòria ha impulsat durant aquest mandat i que s’ha concretat en l’eliminació de prop de mil cent plaques del Ministerio de la Vivienda que hi havia als carrers de la ciutat, o la retirada de medalles i reconeixements que l’Ajuntament franquista va concedir al dictador Francisco Franco i a altres personalitats i institucions franquistes, que es concretarà en el Plenari de divendres, 25 de gener.

Imatges

  1. Restes de les bases de les columnes de l’edifici seu de l’Escola del Mar, a la Barceloneta, destruït durant el bombardeig del 7 de gener de 1938 a Barcelona (ANC. Gabriel Casas i Galobardes).
  2. Església de Sant Felip Neri destruïda per un bombardeig, febrer 1938 (ANC. Brangulí [fotògrafs]).
  3. Bombardeig a la Gran Via de Barcelona, 17/03/1938 (ANC. Brangulí [fotògrafs]).
  4. Els bombardejos de Barcelona, 1937-1939 (ICGC).
  5. Les imatges aèries dels bombardeigs dels dies 16, 17 i 18 de març de 1938 evidencien l’horror global dels atacs que va viure Barcelona aquests tres dies (Arxiu Fotogràfic del Centre d’Història Contemporània de Catalunya).
  6. Catedral de Barcelona, 19 de juliol de 1938 (ACPiS).
  7. Catedral de Barcelona, 19 de juliol de 1938 (ACPiS).
  8. Bombardeig sobre el barri de la Barceloneta (ANC. Generalitat de Catalunya – Segona República).

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades