Museus iprogramació

Dissabte 19 de maig de 2018
Entrada lliure de 19 h a 1 h

MACBA. Museu d’Art Contemporani de Barcelona

Pl. dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Tel. 93 412 08 10
www.macba.cat

EXPOSICIONS:

«Col·lecció MACBA. Sota la superfície»
La reflexió entorn de la superfície, la seva condició matèrica i l’expansió del camp pictòric ocupen un lloc significatiu en les pràctiques artístiques contemporànies. De quina manera els gèneres com la pintura i l’escultura han estat alterats i dilatats fins a fer que la mateixa matèria es construeixi com a missatge crític? Col·lecció MACBA. Sota la superfície indaga en la noció de superfície com a lloc privilegiat d’experimentació i de sentit. Bona part de les obres que es mostren exploren les pràctiques postminimalistes incorporant el contingut crític que aquestes van aportar al llenguatge de l’abstracció.

«Francesc Torres. La campana hermètica. Espai per a una antropologia intransferible»
En el marc de les pràctiques artístiques contemporànies, el treball de Francesc Torres (Barcelona, 1948) es troba a mig camí entre les propostes d’aquells artistes que a mitjans dels anys seixanta es van decantar per la crítica institucional i les d’aquells que, a la dècada dels vuitanta, van intentar fugir del mercat de l’art fent obres que només eren viables dins de l’espai del museu. Torres va ser un dels impulsors de la tipologia artística de la instal·lació multimèdia, precisament en un moment en què l’expressionisme i la nova pintura salvatge constituïen els corrents dominants. Les instal·lacions de Francesc Torres reflexionen de manera crítica sobre el poder, la política, la violència, la memòria i la cultura del nostre temps.

«Oscar Masotta. La teoria de l’acció»
Aquesta exposició busca reconstruir la trajectòria intel·lectual d’aquest pensador (Buenos Aires, 1930–Barcelona, 1979). El projecte, desenvolupat al llarg de quatre anys d’investigació, destaca la trajectòria polifacètica del teòric i artista, una figura crucial en les transformacions del camp cultural argentí i iberoamericà en el període comprès entre les dècades de 1950 i 1970. Masotta ha estat definit com «un veritable heroi modernitzador», «una sensibilitat prototípica de la dècada dels seixanta» o un «escriptor-far». Els seus interessos teòrics van ser múltiples i mòbils: des de la literatura i la militància política fins a l’avantguarda artística i la historieta, la psicoanàlisi, la semiologia o l’estructuralisme, entre tants d’altres.

«Domènec. Ni aquí ni enlloc»
L’exposició individual de Domènec (Mataró, 1962) planteja un recorregut pel seu treball, des de finals dels anys noranta fins a l’actualitat, i inclou nous projectes. A partir de diferents edificis o monuments emblemàtics de la modernitat, Domènec analitza les propostes del moviment modern i el seu llegat en la contemporaneïtat, utilitzant com a suport de la seva recerca projectes in situ, instal·lacions, maquetes, fotografies, workshops, seminaris i vídeos. El seu treball parteix dels diferents contextos locals i estableix un diàleg amb altres àmbits internacionals, per tal de plantejar l’impacte actual de propostes utòpiques sorgides arran de la revolució industrial i en contraposició al capitalisme.

«Melanie Smith. Farsa i artifici»
La més àmplia exposició institucional que s’ha organitzat mai a Europa del treball de l’artista. La mostra inclou tot el ventall de mitjans en què s’expressa Smith, des de les primeres escultures, assemblatges, relleus i pintures fins a les seves obres en vídeo, fotografia i instal·lacions. Smith va néixer al Regne Unit el 1965, però ha desenvolupat la seva carrera en el context de l’escena artística mexicana dels noranta. Instal·lada a Ciutat de Mèxic des de 1989, l’artista va representar Mèxic a la Biennal de Venècia de 2011. Va arribar a Mèxic provinent de les contradiccions de l’Anglaterra de Thatcher, caracteritzada pel desmantellament del passat industrial i per la transformació en una economia de serveis que, després de l’empenta inicial, va acabar en recessió. A Mèxic va ser testimoni de l’estratificació de la modernització capitalista, de la modernitat fallida i l’empobriment derivat de l’hiperconsumisme, de sistemes més tradicionals de manufactura i una economia informal.

«Arxiu desencaixat»
La proposta d’aquest arxiu precari és un exercici que pretén crear espai per a la memòria i la història política a través d’esdeveniments i materials que transiten per diversos temes i formats: la salut i la despatologització, els manifestos, la producció gràfica i visual, el sexili i la cartografia d’una geopolítica desencaixada. El fet d’exposar aquestes memòries que no encaixen busca bastir ponts amb altres experiències similars, com l’¿Archivo Queer? desenvolupat a Madrid, o com una sèrie de recopilacions que diverses persones i entitats autònomes duen a terme de manera espontània amb la seva pròpia experiència vital. Es tracta d’un exercici obert i inacabat que, servint-se dels materials que hi ha en alguns centres de documentació públics i privats de la ciutat de Barcelona, i d’un seguit d’activitats paral·leles, indaga en pràctiques, discursos i sexualitats desencaixades, en algunes de les formes possibles de la dissidència sexual.

ACTIVITATS:

De 16 a 1h
Revolta en el còmic
Intervencions de diversos autors que acosten el còmic a altres disciplines com la literatura, la performance, la música i l’art contemporani.
Durada: 9 h

De 18 a 21 h
Visites guiades performàtiques a l’exposició Arxiu desencaixat
Cada hora. Durada: 3 h

De 18.30 a 20 h
Debat Parlem de la Col·lecció MACBA. Sota la superfície
A càrrec de Pep Agut.
Durada: 1.30 h

De 19 a 22 h
Visites comentades a les exposicions en curs
Cada hora.

De la posta de sol a l’1 h
Projecció (La) Pell del museu
Des de la Pl. dels Àngels, sobre la torre del museu.

I durant tot el dia, MACBA BOOKS, venda especial de publicacions a un preu únic de 6 €. I de 17 a 1 h, Bar-Terrassa al Pòdium del museu.

COM S’HI ARRIBA:

Metro: L1, L2 (Universitat) i L3 (Catalunya o Liceu).
Bus: 7, 9, 13, 14, 16, 17, 20, 24, 37, 41, 42, 50, 54, 55, 58, 59, 62, 63, 64, 66, 67, 68, 91, 120, 121, 141, H12 i Aerobús.
FGC: Catalunya.
Renfe: Pl. Catalunya
Bicing: Estació 59 (Pl. dels Àngels).