Museus iprogramació

Dissabte 18 de maig de 2019
Entrada lliure de 19 h a 1 h

Museu Marítim de Barcelona

Av. Drassanes, s/n
08001 Barcelona
Tel. 93 342 99 20
www.mmb.cat

Visita lliure a l’edifici de les Drassanes Reials i a les exposicions temporals en cartell.
EXPOSICIONS:

“Drassanes i galeres”
Recorregut emmarcat en una escenografia en forma de galera en construcció amb dos espais miradors a la galera i el mausoleu romà descobert en les excavacions de l’edifici de l’any 2012 i una galera en construcció. S’exposen peces de les col·leccions del museu sobre la història de les Drassanes Reials, maquetes de l’edifici, models de galeres, audiovisuals i interactius.

“7 vaixells, 7 històries”
L’exposició, feta amb objectes de la col·lecció del museu, s’articula en set àmbits, cadascun dels quals està protagonitzat per un vaixell, al voltant del qual hi ha una història i una narració d’un personatge que hi està vinculat. Des del transatlàntic Royal Edward, fins a la nau Victoria, el portacontenidors Pilar, a la coberta d’un navili de 80 canons, el vapor City of Paris, un xabec o un balandre, coneixerem tot tipus de vicissituds que els humans han viscut al mar.

“Catalunya mar enllà. Tres segles de marina catalana (XVIII-XX)”
És un recorregut per la història de la navegació a Catalunya des del segle XVIII, en què va esdevenir una potència industrial gràcies al comerç marítim amb Amèrica. Coneixerem com el comerç i la construcció naval van ser les claus per a la transformació i modernització de Catalunya del segle XIX. Tot, amb peces emblemàtiques del museu, com les fragates Mataró i Barcelona, el submarí Ictíneo II, una maqueta espectacular del dic flotant i deposant del port (1929), el model del vapor correu Infanta Isabel de Borbón del 1913, la barca catalana o el llagut Jean et Marie, entre altres.

“Les Sorres X”
Presentació de l’embarcació medieval Les sorres X, un cop acabades les tasques de recuperació, conservació i museïtzació d’aquesta barca trobada a Castelldefels l’any 1990 durant les obres de construcció del Canal Olímpic, i que data de la segona meitat del segle XIV. Es tracta d’una de les escasses barques medievals destinades al transport de mercaderies que es conserva a la Mediterrània, i ofereix una ocasió única per a l’estudi acadèmic i la divulgació pública de la navegació de cabotatge d’aquella època.

“Port, territori de frontera”
Aquesta exposició vol donar a conèixer el port com un lloc on Barcelona abocava tot allò que volia amagar i que, alhora, ha permès l’entrada a la ciutat de nous productes i noves idees procedents d’arreu del món. La mostra parla dels diversos barris portuaris del 1900 al 1992. Comença amb els pinxos de la costa i sota Montjuïc i fa un viatge cronològic fins a arribar a la transformació olímpica iniciada els anys vuitanta i que s’allarga fins el 1999.

“Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”
L’exposició recrea una escola republicana de l’any 1934 a un poble rural de Burgos, on el mestre Benaiges, nascut a Mont-roig del Camp, l’hivern del 1936 va prometre el mar als seus alumnes. Benaiges impartia una pedagogia renovadora en la qual els infants tenien la paraula. Veurem alguns dels llibrets i les publicacions sobre de què parlaven a l’aula: la família, el paisatge, els viatges… I que gràcies a la impremta manual que tenia el mestre, se’n feien exemplars per a tots. Sabrem per què el mestre no va poder complir la seva promesa, què li va passar i com s’ha recuperat la seva història.

Les visites no inclouen l’audioguia.

ACTIVITATS:

De 19 a 24 h
Concerts dins la Nit de música al MMB
Cinc actuacions de les agrupacions musicals de l’Escola de Músics i JPC del Raval i el Cor Drassanes.

Fins a les 24 h
Gastronomia marinera al restaurant del museu
(Activitat no gratuïta)

COM S’HI ARRIBA:

Metro: L3 (Drassanes) i L2 i L3 (Paral·lel).
Bus: 59, 120, D20, H14 i V13.
Bicing: estacions 56, av. Portal de Santa Madrona; 425, Cervelló; 57, la Rambla; 361 i 410, pg. Colom.

s'està carregant el mapa - espereu...

MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA 41.375216, 2.175923 Museu Marítim de Barcelona Av. Drassanes, s/n 08001 Barcelona www.mmb.cat