Barcelona, talent col·lectiu per a la reactivació

Vista aèria del Centre de Convencions Internacional de Barcelona i gratacels del tram final de la Diagonal. © Ajuntament de Barcelona /  TAVISA

Barcelona és una ciutat resilient, oberta i permeable als canvis. Ho ha estat en els seus 2.000 anys d’història, quan ha afrontat cada crisi amb innovació, connexions i creixement. S’ha de situar de nou en el mapa de les grans urbs. I ho ha de fer comptant amb tots els agents socials, locals i foranis, amb actuacions concretes que impactin positivament en l’economia, la societat i el medi ambient.​

La pandèmia ha sacsejat el món i les seves conseqüències han afectat de ple l’economia global i, de retruc, la gestió de les ciutats. Des que, a finals de febrer, s’anunciés la cancel·lació del Mobile World Congress a Barcelona, la situació d’emergència a la capital catalana i els seus efectes immediats a la vida de les persones han resultat indefugibles. Som davant una crisi sanitària sense precedents en els darrers 100 anys que ha colpejat amb especial virulència les economies del sud d’Europa.

En aquest context, els indicadors de referència a Barcelona són actualment pèssims. Una caiguda del producte interior brut del segon trimestre del -19,8% en termes interanuals, la contracció més intensa de la sèrie històrica disponible. Pel conjunt del 2020, l’efecte de la pandèmia pot suposar, segons els escenaris estimats per l’Oficina Municipal de Dades, un decreixement entre el -9,5% i el -11,4% del PIB. Dades millors que les del conjunt de Catalunya i Espanya, però per sota de les de la Unió Europea. En un escenari optimista, el 2021 l’economia iniciaria la seva reactivació, amb un creixement anual del 6,4%. Però aquestes previsions estan subjectes a un grau elevat d’incertesa: l’evolució de l’activitat dependrà críticament de factors com el grau de contenció de la crisi sanitària i la intensitat i eficàcia de les mesures de política econòmica per mantenir els llocs de treball i el teixit productiu.

L’atur registrat ha augmentat el darrer any, amb una xifra el mes d’agost de 23.644 persones a Barcelona (un 35% més que abans de la covid-19) i de moment els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) han contingut aquesta xifra. Els sectors més potents de la nostra economia, especialment el comerç, el transport i l’hostaleria, pateixen una caiguda intensa de l’activitat, al voltant del 30%, mentre que la indústria i els serveis, lleugerament per sota del 20%. I encara més: s’ha destruït aproximadament un 10% del teixit empresarial. El setmanari The Economist ho va titular “L’economia del 90%”. En el millor dels escenaris, la recuperació arribarà a mitjans del 2021; en el pitjor dels possibles, la reactivació no es notarà fins el 2023.

Atur i ERTOs en temps de covid-19

L’atur registrat el 2020 va disparar-se en tots els sectors, especialment en els serveis (37%) i per a les persones que accedien per primer cop al món laboral (29%). El tercer trimestre de 2020 s’arribava a les 91.282 persones desocupades, sense comptabilitzar els treballadors que seguien afectats per un ERTO. Més del 80% dels aturats es trobaven treballant en el sector serveis. L’atur va crèixer en gairebé 20.000 persones des del febrer, abans de l’inici de la pandèmia, i en més de 23.600 en relació amb un any enrere (setembre de 2019). Les taxes d’atur van anar a l’alça des del gir iniciat a començament d’any fins al 12,8% del tercer trimestre. La xifra de desocupats va pujar més a mesura que l’activitat econòmica es recuperava després del confinament i milers de treballadors van deixar d’estar a l’aixopluc dels ERTOs. A finals d’octubre de 2020 hi havia 22.310 empreses i 105.860 persones en ERTOs a la província de Barcelona. (En el moment de tancar la revista, només disposàvem de dades fins a octubre).

TAXES D’ATUR ESTIMAT (%)
VARIACIÓ ANUAL D’ATUR (%)

Els contrastos econòmics a la ciutat: renda disponible i privació material a les llars

Abans de la crisi de la covid-19, ja existien les desigualtats socials i els contrastos entre barris i districtes. Encara que les dades de renda i de privació material en les llars de Barcelona que tenim son prèvies a la crisi de la covid-19, en destaquem algunes.

El 2017 la renda dels barris més rics era sis vegades superior a la dels barris més pobres, segons l’Oficina Municipal de Dades. Pel que fa a la pobresa, el 2019, el 5,9% de les llars de Barcelona patien privació material severa. Això significa que 40.000 llars no podien permetre’s quatre o més d’aquestes despeses: cotxe, telèfon, televisor, rentadora, vacances anuals d’una setmana, menjar carn, pollastre o peix cada dos dies, mantenir la casa a una temperatura adequada, afrontar despeses imprevistes (de 650 euros) i no patir un retard en pagaments vinculats a l’habitatge.

RENDA FAMILIAR DISPONIBLE PER CÀPITA (2017) RENDA FAMILIAR DISPONIBLE PER CÀPITA (2017)
Gràfic: Astrid Ortiz.
PRIVACIÓ MATERIAL SEVERA (2019) (% de llars que la pateixen) PRIVACIÓ MATERIAL SEVERA (2019) (% de llars que la pateixen)
Gràfic: Astrid Ortiz.
INNOVACIÓ, EMPRENEDORIA I INVERSIÓ INNOVACIÓ, EMPRENEDORIA I INVERSIÓ
Gràfics: Astrid Ortiz.

Recuperem les certeses

A la vista de les dades, com hem de combatre aquest escenari? Doncs apel·lant a les nostres fortaleses i valors, fent de la necessitat una finestra d’oportunitat. Davant les incerteses, recuperem les certeses. Sí, hem viscut altres decaigudes econòmiques de gran magnitud, l’última fa deu anys. Però Barcelona ha estat sempre exemple de superació, fent ressorgir la marca de ciutat a partir de les fortaleses del nostre ecosistema formatiu, social i productiu.

Barcelona compta amb atributs que la fan altament competitiva: és lluminosa, inquieta i diversa; té ànima i ambició, i una densitat de població que afavoreix la cohesió. Ha destacat pel seu lideratge en àmbits diversos. La creativat, en arquitectura i urbanisme, hi té un paper important en la seva efervescència i capacitat. Així mateix, la ciutat és un espai en el qual diferents agents del món del coneixement, empresarial i social creen, interactuen i col·laboren dia rere dia.

Barcelona no ha deixat mai de ser la “Ciudad de los Prodigios”, tal com la va batejar l’escriptor Eduardo Mendoza en la seva novel·la, on retrata el moment històric de l’Exposició Universal del 1888. La ciutat es va donar a conèixer al segle xx sota l’impuls industrial, que va suposar ja un gran avenç en el terreny econòmic i tecnològic, i va quasi triplicar la seva població. A finals de segle, la fita olímpica del 1992 va marcar l’espectacular canvi cap a la ciutat actual, amb moments esplèndids i d’altres recents més convulsos i que han comportat també creixements desiguals.

Abans de la covid-19, i de manera sostinguda, Barcelona se situava en les zones altes dels diversos rànquings globals. La 4a ciutat europea en innovació i la 21a mundial; la 3a ciutat més favorable per establir-hi una start-up i la 7a ciutat europea amb més scale-ups. La única urbs europea amb dues escoles de negocis de referència, la 5a del món més atractiva per al talent, especialment talent digital, i la 8a del món per la seva qualitat de vida, és a dir, per a viure i treballar. Al costat d’aquestes dades, que ens enorgulleixen, no podem oblidar que als barris del Besòs una persona viu amb uns ingressos de 520€ mensuals, mentre que una de Les Corts compta amb 2.500€ al mes. De mitjana, la renda als barris més rics és sis vegades superior a la dels més pobres.

Som una metròpoli que ha de resoldre les seves contradiccions i que, de camí cap al 2030 —fita de l’agenda de desenvolupament sostenible—, o el 2050 —data límit per a la descarbonització del planeta—, es troba actualment angoixada per un virus global amb conseqüències socials i econòmiques com no s’havien vist en un segle i que ha d’esdevenir un punt d’inflexió per tornar a recuperar l’autoestima i reduir acceleradament les desigualtats a la ciutat.

QUALITAT DE VIDA I SOSTENIBILITAT QUALITAT DE VIDA I SOSTENIBILITAT
Gràfics: Astrid Ortiz.

Cap a un model més sostenible

Deixant de banda les qüestions de salut i sanitàries, algunes veus assenyalen el model de desenvolupament de la ciutat com el causant de la recessió econòmica que veurem, que estem veient. Un turisme que s’ha apropiat del nostre centre, de la nostra platja i dels nostres habitatges. Uns macroevents musicals o firals que sobreexploten les capacitats dels serveis a la ciutat sense, diuen, un retorn tangible i just. O la nova emprenedoria tecnològica i d’start-ups, que trastoca els models de negoci que coneixem. S’especula amb “tornar enrere”, revertir la situació, com si la majoria dels qui s’aixequen cada dia per generar riquesa i guanyar-se la vida no tinguessin també dret a la ciutat.

No podem anar al decreixement i a l’autarquia, de cap manera. Cal un nou impuls, però aprenent dels errors. Si no volem perdre un dels nostres millors atributs, el de ser una ciutat oberta i internacionalista, Barcelona ha de ser també la ciutat dels forasters. Dels migrants i dels turistes. Aquella que tothom vol visitar, per establir-hi més endavant si cal el seu projecte vital i professional. La ciutat no pot construir-se només a favor d’uns quants, però tampoc en contra de molts altres.

La clau és una visió estratègica que ambicioni una Barcelona més social, més digital i més sostenible. Social perquè l’eix motor de la ciutat han de ser les persones i la millora de la vida de totes i cadascuna d’elles, sense deixar ningú enrere. Capacitada digitalment per garantir la competitivitat de qualsevol activitat econòmica i d’una ocupació que ha d’assumir, i controlar, la robotització dels treballs. I, finalment, sostenible, perquè cal sumar, a la visió mediambiental, una ambició transformadora de l’economia, de creixement respectuós i just amb totes les baules de la cadena de valor, com a garantia de durabilitat i permanència.

Per això, la ciutat ha de generar les condicions per crear empreses i cooperatives, per atraure professionals i seus de companyies i institucions internacionals, i per consolidar a la ciutat els centres de decisió d’aquestes. Perquè només així, creixent però sabent que els efectes han de revertir positivament a tothom, aconseguirem la ciutat somiada.

TALENT LOCAL I FORANI + CONGRESSOS INTERNACIONALS TALENT LOCAL I FORANI
Gràfics: Astrid Ortiz.

Com arribar-hi?

Sabem on volem anar. Però tenim clar com anar-hi? D’aquí a deu, vint o trenta anys, quan mirem enrere, voldrem tenir uns indicadors que revalidin les nostres aspiracions. I les dades explicaran moltes coses. Si hem acompanyat les empreses i comerços en la transició ecològica; si hem capacitat les persones per a un món, personal i professional, més digital; si hem facilitat la innovació o l’activitat econòmica o, al contrari, si la rigidesa i la complexitat de fer coses a la ciutat han allunyat la vitalitat i la necessària transgressió motora dels canvis.

I si tenim èxit, el que haguem fet haurà estat fruit de la col·laboració, la valentia i la solidaritat. De l’empenta de l’Ajuntament i de la societat civil per recuperar el dinamisme econòmic i vital de la ciutat. De la fluïdesa i la llibertat per prendre decisions sense gaires apriorismes, però tenint clars els efectes desitjats. Perquè Barcelona és una ciutat compromesa i empoderadora que vol oferir oportunitats a la joventut, que confia en el lideratge de les dones i en l’experiència de la gent gran. Que ha d’implicar a les grans empreses en el desenvolupament de la ciutat i ajudar els projectes socioeconòmics i cohesionadors de proximitat.

Com tota ciutat creativa i global, Barcelona és la suma de moltes iniciatives i trajectòries. La suma d’intel·ligències i aptituds. La suma de talents. I és comptant amb agents d’interès del teixit productiu i social, com a col·laboradors en la gestació i la implementació de les polítiques i actuacions públiques, d’on sorgeix la transformació i l’avantatge competitiu com a ciutat. Si a la darrera revolució industrial l’èxit depenia del capital, ara mateix són les persones les que marquen la diferència a la nostra economia.

PRESÈNCIA D’EMPRESES ESTRANGERES A CATALUNYA (2019) I EVOLUCIÓ DEL NOMBRE DE FILIALS ENTRE 2018 I 2019 PRESÈNCIA D’EMPRESES ESTRANGERES A CATALUNYA (2019) I EVOLUCIÓ DEL NOMBRE DE FILIALS ENTRE 2018 I 2019
Gràfic: Astrid Ortiz.

El pes dels esdeveniments internacionals

Barcelona atreu milers de visitants que han caigut en picat des de la crisi de la covid-19. Alguns grans esdeveniments s’han reformulat en format virtual aquest any. Cites anuals  com l’Expat Day, la Barcelona Design Week, el Mobile World Congress i el Sònar+D ja oferien part dels seus programes per internet en edicions anteriors al 2020.

Esdeveniments internacionals

És l’hora de demostrar-ho. Perquè una ciutat vocacionalment capital com ho vol ser Barcelona ha d’acollir el talent de fora i aprofitar el local. Ha de ser permeable als canvis, perdre la por d’allò que no podem controlar i apostar per construir el que junts podem definir. Per això, la nova agenda econòmica d’una ciutat que es vol competitiva, equitativa i sostenible ha d’apostar pel talent col·laboratiu. I el nostre gran repte serà incentivar-lo i retenir-lo.

Reactivarem l’economia, superarem la pandèmia i, en el mateix trajecte, reposicionarem la ciutat en els estàndards en els que sempre s’ha mogut, els de la reinvenció i la modernitat. Però aquest cop, de retruc, no volem només competir amb altres ciutats, sinó superar-nos a nosaltres mateixos.

Fa poc més d’un any, la ciutat es va autodefinir amb un nou relat que portava per emblema Always Barcelona. Aleshores, ja es recollia una polifonia de veus que configuren la Barcelona diversa i projectada al món, ja s’apuntava la mateixa idea que reflectia “la ciutat dels prodigis” i anava més enllà: la ciutat dels projectes vitals. El desenvolupament professional no pot deslligar-se dels projectes de vida, vinculats als valors de ciutat. Així és i serà Barcelona: la ciutat dels grans projectes transformadors i vitals.

Com reactivar l’economia en temps de covid-19

Des de Barcelona Activa s’han posat en marxa accions per tal d’acompanyar els professionals autònoms i les empreses durant el 2020. Aquestes i fins a 60 mesures s'han dut a terme des del Centre de Coordinació de la Resposta Econòmica (Cecore), organisme creat a l’inici de la pandèmia de la covid-19.

BCrèdits. Microcrèdits de 12.500 euros a projectes avalats per l’Ajuntament amb l’Institut Català de Finances i la Societat de Garantia Recíproca de Catalunya.

Impulsem el que fas. Ajuts de fins el 80% per a projectes que activen l'economia dels barris.

Barcelona accelera. Inversió de 10 milions d’euros en sis fons de capital risc privats per impulsar start-ups innovadores de la ciutat.

Rethinking. Programa que ofereix formació i assessorament a 529 empreses i persones treballadores autònomes.

Crea Feina Barcelona. Dotació econòmica a empreses per facilitar la contractació de personal.

Les ajudes han tingut molt en compte la necessitat de digitalització per al petit comerç. També s’han concedit prop de 290.000 euros d’ajuts directes al lloguer, s’han atorgat més de 115.000 euros per a la digitalització i transformació digital de negocis i en l’àmbit de l’economia social i solidària, s’han incrementat un 37,5% els crèdits per a subvencions, que arriben a 131 projectes, i s’impulsen línies  de crèdit amb acords amb les finances ètiques per valor de 4 milions d’euros.

Barcelona Activa ha incrementat la formació tecnològica i tecnicoprofessional a disposició de les persones autònomes, ha creat borses de treball d'emergència covid-19 i ha posat a la seva disposició punts de defensa dels drets laborals.

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis