En temps real

Una de les sales de l'exposició En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual al MACBA.

El patrimoni museístic català s’ha construït en gran part gràcies a col·leccionistes privats. Aquest és el cas de la col·lecció de l’empresari tèxtil Rafael Tous, alma mater del Metrònom, un espai alternatiu que ara arriba al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) gràcies a la donació tot just fa un any per part del mateix col·leccionista, que ja es pot visitar en l’exposició En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual.

El patrimoni museístic català s’ha construït en gran part gràcies a col·leccionistes privats. Aquest és el cas de la col·lecció de l’empresari tèxtil Rafael Tous, alma mater del Metrònom, un espai alternatiu que ara arriba al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) gràcies a la donació tot just fa un any per part del mateix col·leccionista, que ja es pot visitar en l’exposició En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual.

Comissariada per Antònia Maria Perelló, conservadora i cap de la Col·lecció MACBA, i Clàudia Segura, conservadora d’exposicions, la mostra proposa un recorregut per les pràctiques conceptuals que es van generar a Catalunya durant les dècades dels 70 i 80. Plantejada ara com una exposició temporal, les obres que conformen En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual s’aniran incorporant a poc a poc a la col·lecció MACBA per enriquir el relat de la mostra permanent, Un segle breu.

Lligada estretament a Metrònom, espai creat l’any 1980 per Rafel Tous, la mostra esdevé testimoni generacional d’uns i unes artistes que van treballar als marges dels circuits convencionals, sovint lluny també del centre neuràlgic que és i era Barcelona i que van permetre l’efervescència d’unes pràctiques artístiques experimentals híbrides entre la música, la performance i la instal·lació site specific. La col·lecció ens permet mirar enrere i fer balanç, donat que recull artistes que tot just començaven i que actualment són alguns dels més coneguts, dins i fora de les nostres fronteres. La integració de la col·lecció Tous amb la del MACBA permet generar filiacions internacionals que posen en relació l’art català amb allò que es va fer contemporàniament més enllà del nostre país.

Un art que succeeix en present

Hem parlat fins ara d’art conceptual. Potser hauríem de dedicar algunes línies a explicar a què ens referim. O, encara millor, començar per allò que no és. No és un art críptic i elitista. No és un art difícil d’entendre. Són un conjunt de pràctiques plurals que tenen en comú la voluntat de prioritzar la investigació i el procés, un art que succeeix en present, en l’ara, “en temps real”, com diu el títol de  la mostra.

Amb obra de 28 artistes, l’exposició s’estructura en sis eixos conceptuals. Obre la mostra l’art d’acció, un dels llenguatges predilectes dels artistes conceptuals. El cos es converteix  en mitjà expressiu. Bufar, traçar, observar o pentinar-se són també obres d’art, com ens ensenya el terrassenc Frederic Amat. La relació amb la natura ordena el segon àmbit, on trobem projectes vinculats directament al territori i el paisatge que plantegen una nova relació amb el medi ambient. És el cas de Vol ras, de Fina Miralles, o d’Acumulació, integració, d’Àngels Ribé. La mostra continua amb obres que critiquen el capitalisme i les seves derives des de la ironia, el joc i la subversió. Icònica és la peça d’Eugènia Balcells SupermercArt. En quart lloc, trobem artistes que van defensar l’art com a eina de transformació social. Des de diferents posicionaments polítics, van denunciar la discriminació de les dones —Eulàlia Grau—, la militarització —Francesc Torres— o la manca de memòria històrica —Francesc Abad—. En sintonia amb l’eclosió de la poesia visual de postguerra o les tesis de teòrics com Ludwig Wittgenstein o Ferdinand Saussure, trobem obres dels artistes Antoni Llena, Jaume Xifra o Jordi Pablo, entre d’altres, que exploren el llenguatge, la semiòtica o la poesia visual. Per tancar, trobem  poètiques i pràctiques de l’objecte, amb els treballs enfangats de Pere Noguera o el pop povero de Benet Ferrer.

Algunes de les obres dels anys vuitanta s’integren ja en la col·lecció permanent del MACBA, Un segle breu, llegat conceptual de les tendències iniciades les dècades anteriors. La reflexió estètica i metafísica —la idea de doble, de mirall, de rellotge— són la base de les  instal·lacions de Francesc Torres o el col·lectiu Cicatriu a la Matriu. Paral·lelament, a la Capella del MACBA s’hi pot veure No hay Replay, de Carlos Pazos. I situada en el seu emplaçament original, a Metrònom, trobem Les portes de Linares, de Jordi Bendito.

En temps realLa Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual

MACBA. Del 14 de maig de 2021 al 9 de gener de 2022

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis