La pintura just davant del precipici

Obra de Vicenç Vilaplana de la sèrie Sota el Sui.

La Fundació Vila Casas reuneix per primera vegada tota l’obra de Vicenç Viaplana a l’exposició Vicenç Viaplana. Els llocs de la pintura. Aquesta retrospectiva ens permet conèixer un procés meticulós de quaranta anys d’ofici que pren la pràctica pictòrica com una cerca en si mateixa que no s’acaba en la superfície del quadre sinó que va més enllà.

En aquests darrers anys són comptades les vegades que m’he trobat exposicions que em transportin d’una manera tan clara com ho fa l’exposició Vicenç Viaplana. Els llocs de la pintura. Per a aquells qui venim dels estudis de Belles Arts de principis dels anys noranta, les primeres obres que trobem a l’exposició ens poden ressonar i interpel·lar perquè ens retornen al taller, a la matèria i a una època en què alguns anàvem força desorientats. Un moment en què semblava que la pintura no tenia gaire més a dir, en què molts també ens sentíem en flames davant els nusos d’un sistema de l’art tancat, ple d’egos i retòriques buides.

Recordo com, davant la desorientació que vivíem als tallers de pintura de la facultat, preníem dos recursos fonamentals per donar sentit a allò que fèiem: la retòrica (era molt important saber argumentar) i el personatge (la gamma de recursos estètics i/o performàtics que donaven valor afegit a l’obra). També recordo com aleshores, davant el que implicava enfrontar-se a la complexitat del llenguatge pictòric, molts vam optar per altres llenguatges, com el vídeo o la performance, que ens permetien escapar d’aquella solitud i incertesa que semblava que anava unida al fet de pintar. Però Vicenç Viaplana es va quedar amb el compromís des d’una posició ferma; i ara, en aquesta exposició, ens mostra clarament com, afrontant el que molts no ens sentíem capaços d’afrontar, ha sabut donar la volta a tot plegat i transformar una pretesa fi de la pintura en un lloc.

Els comissaris Àlex Susanna i Natàlia Chocarro han reunit per primera vegada tota l’obra de l’artista en una exposició que ocupa tots els Espais Volart de la Fundació Vila Casas. Aquesta retrospectiva ens permet conèixer un procés meticulós de quaranta anys d’ofici que pren la pràctica pictòrica com una cerca en si mateixa que no s’acaba en la superfície del quadre sinó que va més enllà. En aquest recorregut, veiem el procés d’afrontar de ple el llenguatge pictòric per conduir-lo cap a un lloc actual i alhora únic. Un procés que ens demostra que anar a fons, amb compromís, des de la matèria, no és una evasió sinó un acte d’escolta.

Obra de Vicenç Vilaplana 'Sense títol' de la sèrie Vinçon. Obra de Vicenç Vilaplana 'Sense títol' de la sèrie Vinçon.

Ni referents ni certeses

En un recorregut ordenat cronològicament en set àmbits, l’artista ens va conduint a poc a poc cap a un espai atmosfèric, un espai sense referents clars ni certeses. Un espai on la realitat es troba desdibuixada i on es fusiona el petit i el gran, el minúscul i l’immens, el dins i el fora. Un lloc on es fa present el medi i on la pintura ja no mostra ni concreta, més aviat s’obre per transmetre un estat en un aparent no-lloc. Aquest estat transmès per l’artista a les seves obres em recorda aquells moments en què, deixant anar la vista, difuminant la mirada, t’atures i, sense pensar en res, en una aparent mirada fixa desdibuixada, ets fora de l’espai i el temps per uns instants.

En les pintures de Viaplana sents com s’abandona el reconeixement i s’obre un espai de calma difosa que comporta una expansió de la mirada. Així, ja no és amb l’aparença de les coses sinó amb una estructura profunda que l’artista parla amb temps i espai. I des d’aquí l’entenc quan diu que la tercera dimensió que trobem als quadres es perd a la pintura fotografiada. Perquè la relació directa amb el quadre és necessària per tal que es creï un diàleg viu, un encontre que fa possible la comunicació silenciosa i subtil de la matèria.

Obra de Vicenç Vilaplana 'En els dies més llargs' de la sèrie Tache. Obra de Vicenç Vilaplana 'En els dies més llargs' de la sèrie Tache.

Viaplana sosté que “una bona pintura ens ha de portar sempre just davant del precipici. Ens situa en el lloc precís en què la ment ha desconnectat del pensament”. En l’atmosfera que ell construeix, més enllà de la idea, trobem una exploració meticulosa que demana temps, silenci i coneixement profund de la matèria. Així, aconsegueix que les obres parlin per si mateixes.

Cal dir que els espais de la Fundació acompanyen l’extensa obra de l’artista, possibilitant el trànsit entre diversos períodes en un recorregut que es transita en l’espai de dues plantes (un dalt i un baix) i que, d’una manera explícita o suggerida, inclou els quatre elements: foc, aire, aigua i terra. Aquesta última, la terra, es fa present en un seguit d’obres realitzades enmig del bosc a prop de la muntanya del Sui, en un moment en què aquí, a Catalunya, estàvem vivint tota la repressió i la lluita per decidir un futur en llibertat. En aquest moment, l’artista es pregunta: “Pot una obra en què aparentment hi ha un convuls conjunt de plantes reflectir una dramàtica situació política?”. Us recomano escoltar l’entrevista que es projecta a la sala situada al final de l’exposició, on també es mostren fragments del procés de treball. En aquest espai, un cop més, es fan explícits l’actitud i el compromís (amb un mateix, amb els altres i amb la pintura) que ha portat Vicenç Viaplana tan lluny i alhora tan a prop.
 

Un any d’exposicions

Vicenç Viaplana. Els llocs de la pintura es pot visitar a la Fundació Vila Casas, Espais Volart, del 22 de gener al 9 de maig. El proper mes de març l’artista presenta el quadre de gran superfície que ha realitzat al Museu d’Art de Granollers i que s’acompanya d’una banda sonora composta pel músic Ramon Solé (Vicenç Viaplana. Pintant a la 4a planta. Del 25 de març al 9 de maig). A Girona, al Centre Cultural la Mercè, es podrà visitar l’exposició Vicenç Viaplana. La veritable il·luminació no brilla. I a Barcelona, a la galeria Marc Domènech, l’exposició Vicenç Viaplana. Cadències. 1970-2000.

Vicenç Viaplana. Els llocs de la pintura

Vicenç Viaplana

Fundació Vila Casas. Espais Volart

Del 22 de gener al 9 de maig

Temàtiques relacionades

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis