La tetera de porcellana

Il·lustració © Nicolás Aznárez

Tot va passar durant la setmana del Mobile World Congress. La Nora netejava l’habitació 606 quan va veure la tetera de porcellana damunt de l’escriptori, fent de pitjapapers d’una pila de documents escrits en xinès, creia.

Imitava la forma d’un drac, el boc representava el cap i la nansa, la cua. Li va saber greu que la tetera estigués tan bruta de pols, es veia cara. Havia sentit que el boom d’aquell any era el de la ceràmica intel·ligent. Testos que t’enviaven el PH de la terra de les teves plantes al rellotge, etcètera. Era un exemplar de mostra que s’havien oblidat en l’ensopiment del jet lag? Va provar de netejar-la amb la màxima cura a la pica del lavabo. La tapa no es podia obrir. Fregava i fregava, i el polsim cendrós que la cobria no desapareixia. De cop, tot negror. Una apagada general? Una ceguera sobtada?

“Demana un desig”, va dir una veu.

Per un moment va pensar que s’havia desmaiat i que delirava. Però quan la llum va tornar, va veure que no, que continuava dreta davant la pica amb la tetera a les mans. “Cobrar més, si pot ser”, això és el que, en plena al·lucinació, havia respost per dins a la veu. Va eixugar la tetera i la va tornar al seu lloc. Es va posar una juanola sota la llengua i va continuar la seva ruta d’habitacions.

El dimarts, a quarts de set del matí, va rebre una trucada del gerent. “Vine ja, fes el favor!” Cap de les kellys s’havia presentat a la feina, no les podien ni localitzar. “Què és, una altra vaga d’aquestes vostres?” La Nora va haver de fer totes les habitacions de l’hotel. Ni canviava els llençols, només els allisava i es desfeia de la brossa més visible. A les sis, quan encara no havia acabat la quarta planta, el gerent li va dir que s’afanyés, que els assistents al congrés no trigarien a arribar i que “necessitaven” trobar les habitacions netes.

El dimecres estava morta. Amb prou feines havia dormit quatre hores pel dolor de les lumbars, però sobretot dels genolls. A l’hotel es va trobar el mateix panorama que el dia anterior. El gerent havia provat de contactar amb altres empreses de neteja però era com si haguessin liquidat totes les kellys de la corona metropolitana. Quan la Nora li va dir que no estava disposada a passar pel mateix que el dia anterior, el gerent li va dir: “Et triplicaré el sou”.

La Nora netejava amb el cap ple de pensaments. Això era... el desig satisfet? De què li servia cobrar el triple si a finals de setmana, a aquest ritme, hauria mort d’esgotament?

Quan va ser a la 606, ofegant la sensació de ridícul, es va emportar la tetera al lavabo i va repetir el mateix ritual del dilluns. Raig d’aigua, frega que fregaràs i a veure què passa. La foscor va caure-li al damunt. Un altre desmai. La mateixa veu andrògina: “Demana un desig”. La Nora, sense dubtar-ho, va dir per dins: “Que tornin les companyes, tant me fa on siguin, però que tornin totes”.

Aquell dia va plegar a les deu de la nit. De les seves companyes, ni rastre.

Una tetera. Amb forma de drac. Ridícula.

Dijous va haver d’anar en taxi a l’hotel. No es veia capaç ni de caminar fins al metro. “Algú?”, va demanar, suplicant, al recepcionista. “Ningú.” Tota la feina per a ella sola, una altra vegada.

La Nora va baixar al vestuari i va posar-se l’uniforme amb penes i treballs. Es va quedar parada amb un braç de la bata posat. Havia sentit una trencadissa al pis de dalt. Va parar l’orella: passos apressats escales avall. Un dels grums de l’hotel va travessar el vestuari amb la cara coberta de sang. “Fuig!” Quan la Nora va sentir els esgarips que ressonaven al forat de l’escala va arrencar a córrer darrere del grum, cap a la sortida d’emergència.

El carrer era el caos. Les seves companyes havien tornat, totes uniformades amb la bata blau cel, ara, però, empastifada de sang. Es llançaven al coll dels vianants i els obrien en canal només fent servir les ungles. Buidaven ulls, arrencaven caps i trossejaven extremitats amb una fúria cega, imparable. Els urbans disparaven les kellys enfollides, però les bales els feien el mateix efecte que un perdigó. Per entrar a l’hotel, la Nora va esquivar cadàvers i cotxes estimbant-se contra els edificis. El bar s’havia incendiat. El cervell del recepcionista estava escampat damunt del taulell. Unes kellys es barallaven per les entranyes del gerent. Llavors va veure que tenien la pell estranya, com podrida. Va gambar cap a la 606. La tetera...

Quan es va fer fosc, la veu del drac li va dir: “Pensa bé aquest desig, serà l’últim que podràs demanar”.

Il·lustració © Nicolás Aznárez © Nicolás Aznárez

La llum va tornar i la Nora va deixar la tetera a la pica. Va treure el cap per la finestra per comprovar si... Es va posar unes quantes juanoles a la boca.

Un grup de kellys foradava el sostre d’un autobús a cops de puny, s’hi colava a dins i els vidres es tornaven opacs de la sang i les vísceres dels cossos esclatant. La Gran Via convertida en un cementiri de vehicles fumejants i de cossos esquarterats; els embornals incapaços de xuclar la riuada de sang.

La Nora, de la finestra estant, es va posar dos dits sota la llengua negra i va xiular. Totes les kellys van aturar-se en sec i es van girar cap a ella.

Doncs sí, la tetera havia satisfet el seu últim desig. 

Va assenyalar cap a la Fira. Començarien la conquesta pel Mobile World Congress.

  • Llibre: Tsunami. Albert Pijuan. Angle, 2020Tsunami. Albert PijuanAngle, 2020
  • Llibre: El franctirador. Albert Pijuan. Angle, 2014El franctirador. Albert PijuanAngle, 2014

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis