Sento un amor furiós per tota aquesta merda

Il·lustració. ©Genie Espinosa

Ella va pedalar just quan el semàfor es posava vermell, ell va avançar abans d’hora: va resultar-ne un accident de trànsit. El manillar d’ell sobre el tronc d’ella, la roda d’ella sobre la tíbia d’ell; la noia va fer dues passes enrere i va desplomar-se sobre una tanca de ferro i un arbust, molt dramàticament, la barbeta amunt i el dors de la mà al front, com en una òpera.

Era de matinada, a Provença amb Sicília. Ell s’hi va acostar, cautelós, va tocar-li el diafragma i va dir: Somebody please call an ambulance. De darrere els arbustos van sortir tres o quatre barcelonins disposats a salvar qualssevol menys a si mateixos, àvids d’alimentar les ninetes amb una mica de sang i fetge, contents de ser d’utilitat. Els barcelonins van trucar al 112. Ella va dir: Com a mínim m’he trencat les costelles. Ell va acompanyar-la a l’ambulància, un home responsable. Van passar la nit a urgències entre adolescents amb comes etílics, persones amb mals al cos i a l’ànima, i ancians abandonats pels passadissos. Ella no s’havia trencat res de res. Ell tenia unes mans boniques. Van sortir de l’hospital a les sis del matí i a les sis i cinc ja s’havien arrambat ferotgement i s’havien fet un petó amb llengua.

Ell era d’Irlanda. Havia vingut a passar unes setmanes a Barcelona i se’n tornava l’endemà. How original, va dir ella. Ell li va dir que havia vingut, en certa manera, a fer teràpia de xoc. Era d’un poble molt petit i sempre li havien explicat llegendes horribles sobre la vida a ciutat: bojos, bruixots, segrestadors, cartells amb gent desapareguda. Li havien dit que a Barcelona cuinàvem els turistes a la cassola, que els posàvem a les paelles de mar i muntanya i els veníem als restaurants de les Rambles, anglesos menjant anglesos; li havien dit que a Barcelona hi entraves vestit i en sorties despullat; li havien dit que la gent et cridava en idiomes estranyíssims i que estava ple de pintades que convidaven tothom a fotre el camp. A ella tot això li va fer molta gràcia. Va demanar-li més detalls. Feia bo. Van trobar un forn obert. Ella va dir que ell havia de convidar als croissants, que era la taxa turística. El dia es deixondia a la ciutat de Barcelona: els comerciants escombraven i fregaven la seva parcel·la de carrer, els cambrers muntaven la paradeta a la terrassa, la gent es regalava un parèntesi entre família i feina amb un tallat de barra de bar. I de cop tornaven a ser a Provença amb Sicília, la cantonada del sinistre. Teatral, excèntrica, ella va recolzar el cos a la mateixa tanca d’abans i ell va menjar-li la boca amb molta gràcia, amb molta força i amb molta traça, i darrere del cap d’ella encara hi veia un tros de Sagrada Família.

Il·lustració. ©Genie Espinosa Il·lustració. ©Genie Espinosa

Ella treballava de vigilant de sala a la Fundació Joan Miró. Era una cosa temporal. Va dir-li: Acompanya’m i t’entro. Ell tenia una d’aquelles aplicacions per llogar motos i van agafar tots els semàfors en verd, tots i cada un d’ells, un dimecres d’agost al carrer d’Aragó, a Barcelona. El vent de cara, poca gent. No van veure ni un accident, no van sentir ni un clàxon ni una ambulància. La ciutat es rendia als seus peus. Ella va dir-li que podia entrar a veure uns quants mirós i després anar a fer un cafè. Ell va estar molta estona mirant-se els quadres de la sala que ella vigilava. Primer era càndid, però després va dir, bromejant, que tot això ho hauria pogut dibuixar un nen. Un nen? Ella li va dir: Go away. Ella estava molt cansada, treballant de vigilant de sala a la Fundació Joan Miró, tota dreta un dimecres d’agost a la ciutat de Barcelona. Fotia una calor insuportable, aquest imbècil quasi li trenca les costelles i no havia dormit una merda. Va tornar-hi: Go away. Ell es va pensar que ella bromejava. Ell va dir que apreciava l’art modern. Però bromejava, ella? No bromejava. Li va dir: Go away or I’ll call security, i va començar a parlar pel walkie-talkie. El noi va fotre el camp. Assegut al Marcelino, va aprofitar per fer el check-in, va mirar-se la ciutat i va sentir uns quants sentiments, sentiments estranys i profunds. Quan la noia va sortir, dues hores més tard, ell l’esperava a la porta, un home diligent. Va agafar-li la mà, va guiar-la amb gentilesa fins als jardins del costat i va menjar-li la cara amb fruïció, i també el coll i les orelles, i ella li va fotre mà ben fort, primer per fora i després per dins, i l’afer va anar caldejant-se i desplegant-se entre arbustos i pèrgoles, entre rosers, acàcies i tarongers.

Quan van plegar van callar durant una bona estona, i al final ell va dir: It’s so very hot, i ella va estar-hi d’acord. Ella va dir-li d’anar a casa seva, que vivia a prop i que estava en possessió d’un ventilador. Van caminar Montjuïc avall, fins al Poble-sec i després fins al Paral·lel. Sentien la tristesa de després del mal sexe, també l’excitació de després del mal sexe. Eren les quatre de la tarda i la ciutat de Barcelona mandrejava: una dona passejava un caniche tallat com un arbust de Versalles; un repartidor amb un carro de caixes intentava —en va— driblar una anciana que passejava; un home es recolzava en una paret sense cara d’esperar res ni ningú, pel simple plaer de ser-hi. Ella va mirar-se la cara d’ell i va sentir una necessitat impetuosa de menjar-l’hi tota, i ell a ella també. Van morrejar-se llargament, mentre caminaven. Era agost, cagon Déu!, ja podies rajar de calor que hi havia pressa per grapejar-se, per fer-se petons, per tastar la carn dels altres.

Ella va girar la clau del pany i va cridar: Ei. Temptejava el terreny. De dins va venir una veu que deia: Ei. Ella va dir: Vinc amb un guiri. L’altra veu va riure i va dir: En peores plazas hemos toreado. Ell esperava a l’entrada del pis. Tenia por que el cuinessin a la cassola, l’última nit de la seva teràpia vacacional a la ciutat de Barcelona. Ella va convidar-lo a l’habitació i va engegar el ventilador al 3. Llavors, diverses sensacions: llanguiment, ronseria, mandra. Van dormir durant ben bé quatre hores. Ell va despertar-se perquè ella li llepava la sal de la suor. Manyagues tòrrides i lentes, pells que llisquen. Ella va asseure’s al balcó i va fumar una cigarreta. Sentia el rebombori del carrer, el rum-rum dels bars de sota de casa. La nit queia i la gent sortia dels seus caus, com les cuques, i s’entregaven a la tabola, a la parranda, a dissoldre’s en els altres. Encara feia calor i la ciutat fotia una pudor insuportable. Ella va dir: Sento un amor furiós per tota aquesta merda. Llavors el seu estómac va fer un crit i l’estómac d’ell va fer un gruny i van baixar a fer un kebab, sense picant; la tranquil·litat d’aquella bola de carn fent voltes per sempre.

Era fàcil entregar-se a un amor d’una nit. Ella li llepava l’oli dels llavis davant del ventilador, ell va menjar-se un tros de carn d’entre les dents d’ella, les cabelleres els voleiaven com en una pel·lícula. Ell va dir que l’endemà hauria de marxar d’hora, per fer les maletes. Ella no va dir res. Què havia de dir? Va acariciar-li el paquet mentre els bressolava la son i fins que la son va guanyar-los. A la matinada els va despertar un rebombori. Ell, alarmat: What’s going on? Les mans a la barana del balcó, els peus tocant-se, es miraven els borratxos, els guiris, els sarauistes, els passavolants. Ella tenia l’ull entrenat per captar carteristes. Li anava dient: Mira allà, i ell deia: What? Where?, i al cap de dos minuts algú es posava les mans a una butxaca i feia un esglai o mirava els peus, i ja no hi tenia la bossa. Des dels balcons, en calces o en pijama, en barnús, rebentats i lleganyosos, els veïns, tots junts, es miraven l’espectacle.

Quan va acompanyar-lo al metro era molt d’hora. Va baixar amb ell fins davant les màquines. Ell va dir-li que sentia una reverència profunda per la nit que havien passat junts i que la convidava al seu poblet de County Clare, a Irlanda. S’alegrava molt de tornar a casa sencer, amb totes les extremitats intactes. Ella va menjar-li la boca amb passió, amb fúria, amb desdeny, i després va marxar sense mirar enrere. Les escales mecàniques s’havien espatllat i no ho va veure fins que ja hi era, i va haver de pujar-les caminant. Anant cap a casa tenia les galtes plenes de rímel, tenia els músculs cansats i va trepitjar un xiclet. La calor començava a estrènyer els cossos i les animetes. Un grup de gent s’havia reunit al voltant d’un gat mort; li havien posat un llençol blanc per sobre; algú parlava. La ciutat de Barcelona s’aixecava, un dia més: gent tirant galledes d’aigua al pixum, bicicletes esbroncant automòbils, comerciants aixecant persianes.

Publicacions recomanades

  • Els desperfectes. Irene PujadasEls desperfectesL’Altra Editorial, 2021

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis