Reportatge Fotogràfic

22 juliol

12 Fotografies

Barcelones

Tino Soriano explica com va començar la seva passió per la fotografia. En aquest reportatge recull algunes imatges de la Barcelona que estima.

Sempre que puc, explico ufanós que vaig néixer al Poble-sec, “al mateix barri que en Serrat” —hi afegeixo, per deixar clara la meva barcelonitat—. Quan a l’edat de vuit anys els Reis Mags em van portar un joc anomenat El pequeño reportero, vaig agafar la càmera de plàstic Agfa Rapid, inclosa en el lot, que em transformava en un aspirant potencial a l’agència Magnum, per fotografiar el meu entorn. Volia plasmar les petites històries del barri, els batecs dels ciutadans que poblaven una ciutat més múrria i més còmplice que ara.

Potser manies d’un nostàlgic, però en tot cas aquella Barcelona va ser per a mi una font d’inspiració. Des que finalment vaig aconseguir viure del reportatge gràfic i viatjar per tot el món, no he parat de dir meravelles a qualsevol que em pregunti sobre la ciutat on vaig néixer.

La Rambla. La tasca del fotògraf és suggerir, més que fer una descripció del que té al davant. A la Rambla de Barcelona hi passen mil històries cada segon. Les siluetes i les ombres a primera hora del matí conviden a pensar en la passió d’una trobada furtiva.

A l'hospital
Referència de la medicina. Els hospitals de Barcelona sempre han estat entre les institucions més valorades en el tractament del càncer. En aquesta imatge, la petita Amber mira amb curiositat l’accés al quiròfan de l’antic Sant Pau abans d’un trasplantament medul·lar.

A l'hospital
Pallassos d’hospital. Els Pallapupas van ser una de les primeres formacions de pallassos implantades com un servei de continuïtat a l’Estat espanyol. En la imatge, la Doctora Antibiòtica La-La (Amaya Mínguez) es relaxa abans d’entrar a una habitació de Sant Joan de Déu.

Barcelona - El Cangrejo
El Cangrejo. Liberty va ser un dels transvestits més coneguts de Barcelona, tot un personatge de la nit barcelonina, en aquells anys en què la picaresca es concentrava al Raval. Artistes com Carmen de Mairena també eren habituals en aquest local mític a prop de la Rambla.

Barcelona - Paseo Colón
Passeig Colom. Sempre havia trobat atractiva la renglera de fanals rematats per l’estàtua de Cristòfol Colom amb la muntanya de Montjuïc al fons. Una suma de tòpics de Barcelona que, un capvespre, vaig reunir aprofitant un anunci lluminós a l’altura del Pla de Palau.

Barcelona modernista
Hospital de Sant Pau. Vaig treballar molts anys en un estudi situat sota el rellotge de l’edifici principal com a especialista en fotografia mèdica. La meva documentació del món de la sanitat durant quaranta anys va sorgir d’aquest indret.

El Born
Barri de la Ribera. Vaig viure molts anys al carrer de la Princesa. Els antics carrerons que envoltaven un Mercat del Born encara actiu van ser els escenaris de molts descobriments. Murals com aquest aportaven altres visions del barri.

Volums nocturns
Casa Milà. La Pedrera és un dels edificis més captivadors de Barcelona. Les ombres projectades sobre els guerrers, com a les pel·lícules antigues de terror, aportaven un toc de misteri al terrat just quan una parella marxava.

Barcelona - Maremagnum
El Maremagnum. Vaig fer aquesta foto quan feia poc temps que l’havien remodelat. En l’antic port de les golondrines va sorgir un gran aquari rodejat d’un bosc metal·litzat que m’atreia per la seva modernitat

Barcelona Modernista
Casa Batlló. Antoni Gaudí, geni de l’arquitectura, tenia un domini prodigiós de la llum, com es manifesta a l’interior de la Casa Batlló. Aquesta imatge, que barreja llum de dia i llum artificial, revela el seu talent.

Penombres humanes
Una ciutat musical. La Barcelona Sax-Ensemble Band fotografiada durant un assaig a Montjuïc, davant del Poble Espanyol. El saxofon era un dels instruments estrella d’una orquestra que ha esdevingut una fundació.

Festes de Gràcia. És estrany que un barceloní no visiti almenys un cop a la vida els carrers guarnits d’un dels barris més emblemàtics de la ciutat. Em va fascinar una població majoritàriament gitana que gaudia asseguda dels espectacles de carrer.

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis