Reportatge Fotogràfic

11 abril

11 Fotografies

De l’ombra a la llum

De l’ombra a la llum és una col·lecció de quinze retrats en blanc i negre que Maria Espeus va fer el 2017 a dones que havien patit violència masclista. La iniciativa va sorgir en el marc d’un projecte de fotografia participativa de la Fundació Setba, entitat cultural que treballa per a la transformació social a través de l’art, i amb l’objectiu de visibilitzar aquesta xacra i empoderar les víctimes que l’han patit en primera persona. Cinc de les quinze dones no van voler mostrar la cara per por del seu maltractador.
El 25 de novembre del 2017, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, els retrats van formar part de la campanya de TMB Tria la teva causa i van ser exposats en gran format al passadís de l’intercanviador de la línia 5 de metro. El 2018, durant el festival DOCfield, es van mostrar al Pati de Ciències de la Universitat de Barcelona i, el 2019, al claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès durant el festival Lumínic. La mostra encara continua itinerant. La selecció d’onze retrats que publiquem va acompanyada de les frases que l’escriptora Rosa Regàs va escriure expressament per a aquest projecte.

Construiré una cabana que cobriré de flors on mai ningú no hi podrà entrar.

No, no vull mirar, no vull veure.

Oblidaré per estimar, per treballar, per seguir. Oblidar-me de mi, de qui, si no?

Vaig sentir una profunda nostàlgia de la normalitat…

Ran de la mar tenia una casa, un lent somni.

Caminante, no hay camino, se hace camino al andar.

La història ens ignora. La justícia ens oblida. El poder ni ens veu. Només de tant en tant, en alguna revolta, algú recorda que s’hauria de legislar a favor nostre.

No n'hi ha prou amb somniar revolucions. 

Ara no puc, però, si segueixo, podré. Tal vegada més endavant no és tan fosc. 

Mai no sabrem d’on venen, com succeeixen ni per què els fets que, de cop i volta, fan canviar el rumb de la nostra vida.

Si he quedat tan bé en aquesta foto, per què no puc tornar a començar?

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis