Presentació del llibre 'L’arrencada del ferrocarril a Barcelona (1800-1850)'

El Museu d'Història de Barcelona presenta el llibre "L’arrencada del ferrocarril a Barcelona (1800-1850)", de Ferran Armengol.
La presentació serà a la Sala Moragues d'El Born, i hi intervindran l'autor de la publicació, acompanyat del professor Jordi Sallarés.
El ferrocarril entre Barcelona i Mataró, inaugurat el 28 d’octubre de 1848, va suposar l’entrada de la ciutat en l’expansió mundial del transport ferroviari iniciada a Anglaterrael 1830 amb l’obertura de la línia entre Liverpool i Manchester. Aquell “carril de Mataró” havia tingut un precedent a Barcelona: l’any 1800 s’havia assajat a la mateixaRambla un sistema de transport guiat per carrils i autopropulsat per la força de la gravetat que el seu inventor –el científic barceloní Francesc Salvà–, va anomenar canalsec, ja que l’havia concebut com a alternativa als canals de navegació.
L’experiment avantguardista de Salvà s’avançava a un debat que no es va generalitzar a Europa fins ben be quaranta anys més tard, el de la substitució dels canals de navegació per sistemes de transport sobre rails. Tot i això, a causa de les contradiccions que travessava la ciutat entre la segona meitat del segle XVII i la construcció de l’Eixample, a mitjan segle XIX, el “carril” de Mataró no va arribar fins a l’any 1848, amb capital i tecnologia britànics i quan pràcticament tots els països d’Europa occidental havien posat en marxa les seves primeres línies ferroviàries, que en algun cas ja constituïen unes xarxes importants.
Dates
Horari
Lloc
Periode Històric
Format
Informació i reserves
Podeu fer la reserva prèvia aquí.
Per a més informació contacteu amb reservesmuhba@bcn.cat o tel. 93 256 21 22
Horari d’atenció: de dilluns a dijous de 9 a 15 h, i divendres de 9 a 15 h i de 16 a 19 h.
El Museu d'Història de Barcelona es reserva el dret d'anul·lar activitats.
El preu de les activitats està subjecte a les taxes i els preus públics vigents.
Si no s'especifica altrament, les visites i els itineraris es fan en català.
Per a grups, el Museu ofereix les visites i els itineraris en altres llengües, així com la interpretació en llengua de signes.
Instagram del Museu d'Història de Barcelona
Facebook del Museu d'Història de Barcelona
YouTube del Museu d'Història de Barcelona