Barcelona commemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

..
01/02/2024 - 17:00 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’11 de febrer se celebra arreu del món el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. L’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar aquesta diada en reconeixement al paper clau de les dones en la comunitat científica i la tecnologia. El seu objectiu és el de visibilitzar les dones i les nenes del món STEAM (de les sigles angleses de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques), facilitar l’accés a l’educació i avançar cap a la igualtat en aquest àmbit. Barcelona se suma a la commemoració d’aquesta data amb un munt d’accions i activitats públiques organitzades per diverses entitats relacionades amb la ciència.

Un acte destacat té lloc el dijous 8 de febrer, a les 13:00 hores, a l’Hivernacle del parc de la Ciutadella. Es tracta d’un acte organitzat per la missió Hypatia amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona en què es podrà escoltar el capítol 0 de l’audiosèrie podcast Missió Mart, disponible a la plataforma 3Cat i l’app de Catalunya Ràdio i en què participarà l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni. Hypatia I és una missió simulada de recerca al planeta Mart que el 2023 va dur a una tripulació composta per dones científiques a viure en una estació de recerca al desert de Utah en les condicions més semblants possibles a les del planeta roig. L’acte també destacarà la feina de les dones científiques amb una taula rodona en què participaran Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, Enriqueta Felip, cap de grup de tumors toràcics de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Sònia Estradé, directora de la Càtedra UB de Perspectiva de Gènere i Feminismes, Helena Arias, astronauta anàloga a Hypatia II, i altres Astronautes anàlogues d’Hypatia. 

Una altra acció de l’edició d’enguany és la publicació de Científiques que has de conèixer. Composta per onze entrevistes a dones investigadores capdavanteres en el seu camp d’estudi i complementades per una breu càpsula de vídeo, la sèrie sorgeix de la col·laboració de Barcelona Ciència i Universitats i la revista digital de cultura Núvol. Una iniciativa conjunta que posen en valor la contribució d’onze dones a la ciència i a la societat, i que vol engrescar nenes i noies a emprendre estudis de l’àmbit STEAM.

Una de les accions destacades al voltant de l’11F és la iniciativa #100tífiques, impulsada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). Per sisè any consecutiu, un gran nombre de dones científiques faran xerrades inspiradores en més d’un centenar de centres educatius de tot el territori català. Enguany, la trobada de la comunitat escolar amb les científiques és el 7 de febrer, però abans, l’1 de febrer, s’ha organitzat l’acte institucional de trobada de les #100tífiques que consisteix en una jornada matinal amb xerrades i taules rodones a càrrec de referents femenins en el seu camp de recerca.

De fet, el setembre passat l’Ajuntament a través de Barcelona Ciència i Universitats va signar un conveni de col·laboració amb el BIST per potenciar el lideratge femení en l’àmbit de la recerca i adoptar mesures concretes per donar suport a investigadores postdoctorals, caps de grup júnior, i capacitar nenes i joves en ciència i tecnologia. El conveni és fruit d’una de les polítiques desplegades arran de la publicació de l’estudi Dones i ciència a Barcelona, publicat per l’Ajuntament davant la necessitat de conèixer quina és la realitat de les dones al teixit científic de Barcelona i la regió metropolitana. Precisament, l’informe fou presentat al saló de Cent en un acte que va tenir lloc el mateix Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, en aquest cas, de 2022.

Diversitat de propostes participatives

Com cada any, alguns centres de recerca i universitats organitzen activitats amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Un exemple és la Universitat de Barcelona, la qual, en llurs facultats i centres acull un ampli ventall d’activitats i accions que inclouen un concurs d’Instagram, una exposició de dones i física, una altra de matemàtiques, un taller de física de partícules adreçat a noies estudiants de segon de Batxillerat o el cinefòrum Women in science, entre altres propostes.

Diversos centres de divulgació i equipaments municipals de Barcelona se sumen al Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la ciència. El 6 de febrer, la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte acull la Viquimarató dones científiques per nodrir la Viquipèdia de referents femenins en ciència i donar visibilitat a aquestes dones. Per la seva part, el Museu de la Ciència CosmoCaixa organitza un parell d’activitats el cap de setmana del 10 i 11 de febrer. Es tracta de la visita comentada Elles a la ciència: La imprescindible aportació de les dones al món científic i el taller Reptes de ciència. Grans aportacions de dones científiques. I el mateix 11 de febrer, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona ofereix el taller Memòria violeta, al voltant de l’exposició Imprescindibles sobre la tasca científica que diverses dones van realitzar al Museu entre 1917 i 1987.

Les propostes sobre dones i ciència van més enllà de l’11 de febrer. Així, el 13 de febrer, el Centre Cí­vic Vallvidrera-Vázquez Montalbán convida a participar en un taller de Tangrams sostenibles elaborats amb fabricació digital. A l’Institut d’Estudis Catalans tindrà lloc, el 14 de febrer, la conferència Dones i ciència. Història d’un greuge. I el 16 de febrer, el Centre Cívic Vil·la Urània organitza el taller Fem ciència amb les nenes i les dones en la ciència.

Al voltant d’aquest dia, encara s’han organitzat moltes altres propostes de ciència, no emmarcades necessàriament en l’11 de febrer, però que poden despertar també moltes vocacions entre les nenes, les joves i els col·lectius minoritaris en el món STEAM. Una d’aquestes propostes destacades és el Festival de la Ciència Setmana 7, impulsat pel Centre Cívic Guinardó, el qual ara gestiona el Planetari Municipal, i que del 12 al 17 de febrer portarà una quinzena de propostes de divulgació científica per a tots els públics.