La Regata Cultural, el programa d’activitats per acompanyar la Copa Amèrica, inclou propostes de ciència i medi ambient

Regata Cultural
17/04/2024 - 13:47 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

La Louis Vuitton 37th America’s Cup arriba a Barcelona acompanyada d’una Regata Cultural, que comença a partir d’ara i s’allargarà fins a finals d’any. La Regata Cultural és el programa d’activitats culturals, artístiques, esportives, gastronòmiques, de ciència i d’oci que es posa en marxa per enfortir el vincle de Barcelona amb el gran esdeveniment esportiu que acollirà la ciutat aquest estiu, i també per facilitar la seva difusió.

La Regata Cultural s’impulsa des de l’Ajuntament de Barcelona, però s’ha construït amb la col·laboració i aportació d’entitats i institucions que també han volgut promoure activitats o bé adaptar les que ja fan i vincular-les a l’esdeveniment esportiu, el més antic del món i el tercer amb més audiència, després dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol. Així, la iniciativa aglutina més de 200 activitats impulsades per més de 60 entitats, institucions i equipaments.

El programa de la Regata Cultural encara no s’ha tancat i sumarà noves iniciatives en els pròxims mesos, però actualment ja incorpora activitats de tota mena que situaran Barcelona com una capital cultural, creativa, participativa i de referència internacional. D’entre les seves propostes, la ciència i el medi ambient en tenen un paper rellevant.

Per exemple, un dels esdeveniments anuals de divulgació impulsats per l’Ajuntament de Barcelona i que compta amb la participació d’entitats de tot l’ecosistema científic de la ciutat i la seva àrea d’influència, la 17a Festa de la Ciència, coincidirà enguany amb la Regata Cultural. De fet, en aquesta Festa, que tindrà lloc al Born Centre de Cultura i Memòria i a la plaça Comercial del 7 al 9 de juny, les ciències marines i l’aigua seran dos dels principals temes protagonistes, en un context crear pel Decenni de les ciències oceàniques per al desenvolupament sostenible (2021-2030), l’emergència per sequera que estem vivint i la consolidació de Barcelona com a referent mundial de la nàutica i l’economia blava. Així, la pròxima festa comptarà amb activitats al voltant de l’aigua i el mar, i de fet, també hi haurà un espai dedicat exclusivament als oceans.

A partir d’aquest mes i fins l’octubre, el Museu Marítim de Barcelona serà un dels aparadors de la Copa Amèrica amb activitats que aproparan la tecnologia i la innovació que hi ha darrera de les regates. El Museu estrena el pròxim 18 d’abril un cicle de xerrades sobre les regates de vela a Catalunya, i farà dues exposicions, una per explicar els aspectes tecnològics i de competició de les regates de vela, i l’altra sobre el treball i els somnis de les dones navegants. Finalment, també preveu per l’octubre una festa nàutica per a infants i famílies.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona oferirà propostes en el marc de la Regata Cultural que convidaran a reflexionar sobre la recuperació dels fronts marítims, el paper de les ciutats i del mar en temps d’emergència climàtica o, fins i tot, proposarà un espectacle que ens transportarà de l’imaginari de les sirenes al present i el futur dels robots. El Disseny Hub Barcelona també se sumarà a la Regata Cultural amb una exposició per explorar les noves ecologies i economies del mar. I el Museu de Ciències Naturals de Barcelona acollirà la instal·lació audiovisual Parlen els oceans, escoltem!, en la qual celebritats com Penélope Cruz, Harrison Ford o Liam Neeson donaran veu a diferents elements marins amb què prendrem consciència del que significa la contaminació i la pèrdua d’hàbitats naturals.

Biblioteques de Barcelona ens convidarà a submergir-nos en la cultura del mar, les expedicions marítimes i els esports nàutics amb diverses propostes, com un cicle de xerrades titulat Mar de fons, una activitat en el marc del Festival Liternatura o diversos tallers familiars d’estiu. I Casa Àsia ens portarà de viatge a Nova Zelanda, el país guanyador de la darrera edició de la Copa Amèrica, a través de tres activitats, de les quals, el taller Els pingüins, sentinelles de l’oceà ens aproparà a l’ecologia i la biologia d’aquestes aus característiques de l’hemisferi sud.

Aquests són alguns exemples de les propostes que ens prepara la Regata Cultural per als mesos d’estiu i tardor. Estigueu al cas de les novetats, que el programa continuarà creixent.