Primera edició del premi BCN Fem Tech a projectes tecnològics liderats per dones

El programa de capacitació vol visibilitzar les dones que treballen en el sector de les TIC i les joves que hi treballaran en el futur.

Les premiades posen amb la presentadora de l'acte, amb representants municipals (Elisenda Alamany, Laura Pérez, Jaumen Collboni) i amb la gerent municipal Sara Berbel.
19/05/2022 - 18:08 h - Feminismes i dona Ajuntament de Barcelona

Categoria A, de gènere i d’infància

La seleccionada ha estat l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia amb el projecte “Technovation Girls Catalunya”, que convoca equips de nenes i els dona la possibilitat de participar en projectes de l’àmbit de les TIC per reflexionar sobre els problemes que tenen al seu voltant i proposar-hi solucions tecnològiques.

Categoria B, dades amb mirada de gènere en el sector de la tecnologia

L’Associació DigitalFems ha resultat guanyadora amb “Dades obertes sobre dones tecnòlogues a Barcelona”, que pretén combatre estereotips i aportar dades reals sobre la representació laboral de les dones en l’àmbit tecnològic. La recopilació de dades amb mirada de gènere quedarà agregada, anonimitzada i publicada en un repositori de dades obertes.

Categoria C, violències a les xarxes

El premi ha distingit Adriana Aguirre Such i Stefania-Maria Kousoula amb el projecte “Sischain: una blockchain de sororitat”. Es tracta d’una xarxa anònima de suport per a dones que han patit violència de gènere a través d’un banc de temps. L’aplicació permet oferir o demanar ajuda perquè les víctimes puguin generar vincles anònims amb altres dones. El banc de temps es difon a través d’adhesius identificatius als serveis de dones de la ciutat, per arribar a les usuàries potencials.

Categoria D, visibilitat de les dones tècniques a la ciutat de Barcelona

En la darrera categoria s’ha reconegut Proferox Invest, SL, i Meritxell Bautista amb el projecte “Fibracat TV”. Es tracta d’un canal de TDT amb continguts sobre dones, tecnologia, emprenedoria i llengua catalana que serveix d’altaveu a les dones del sector i les seves històries.

El premi i el programa BCN Fem Tech s’emmarquen en la mesura de govern per a l’equitat de gènere als entorns tecnològics, que es va posar en marxa el març del 2021. La mesura ja s’ha traduït en una cinquantena d’actuacions amb l’objectiu de promoure l’equitat de gènere a les indústries del sector de les TIC de la ciutat i potenciar el feminisme com a eix central en la construcció de la societat digital.

Fins avui, un total de 3.406 dones s’han beneficiat d’alguna de les activitats de la mesura de govern, i el 75% de les actuacions previstes estan iniciades.

Sara Berbel i Laura Pérez amb Esther Subías, d'Espiral, Asociación Espiral, Educación y Tecnología Sara Berbel i Laura Pérez amb Eva Condés, de DigitalFems Sara Berbel i Laura Pérez amb Adriana Aguirre, del projecte "Sischain: una 'blockchain' de sororitat" Sara Berbel i Laura Pérez amb Meritxell Bautista, de Fibracat TV Les quatre guanyadores en una taula rodona amb la gerenta municipal .. Detall del premi Per la igualtat de gènere al sector TIC