S’acosta el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

..
02/02/2023 - 15:04 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència per tal de reconèixer el paper clau de les dones en la comunitat científica i tecnològica, visibilitzar-les, esbotzar estereotips i posar fi a les desigualtats existents en aquest sector. Per exemple, segons l’estudi Dones i ciència a Barcelona, encarregat per l’Ajuntament de Barcelona i publicat el 2022, hi ha nombrosos factors, fruit d’una cultura acadèmica molt masculinitzada, que posen traves a les investigadores en l’avenç de les seves carreres professionals i en la promoció cap a càrrecs de responsabilitat. Per això, institucions de tot el món es bolquen a commemorar aquest dia reivindicatiu. Barcelona se suma cada any a la data amb diverses propostes, com ara les descrites tot seguit.

Una cita destacada dels últims anys al voltant d’aquest dia internacional és la de les #100tífiques, una iniciativa del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), institució amb qui l’Ajuntament de Barcelona ha signat un acord precisament per prendre accions que redueixin la bretxa de gènere en el sistema de ciència, i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

Enguany, #100tífiques ha organitzat un acte de trobada, el 2 de febrer, on s’ha parlat del paper de les referents científiques per a les noies, del lideratge femení en el sector científic o el posicionament dins de l’entorn laboral, entre altres temes. La trobada ha comptat amb la participació de personalitats com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, la consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, o el sisè tinent d’alcaldia de l’Ajuntament i director de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí. Un altre acte destacat de #100tífiques són les xerrades simultànies de dones científiques en nombrosos instituts i centres educatius del territori, el 10 de febrer. La iniciativa també organitza tallers i formacions adreçades a dones científiques i a personal docent.

Una altra proposta recurrent és la Viquimarató híbrida (presencial i en línia), el 13 de febrer, impulsada pel Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i el seu Comitè d’Igualtat, Diversitat i Inclusió per nodrir la Viquipèdia de nous continguts en qualsevol idioma sobre dones científiques i les seves aportacions. També el 13 de febrer, l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) organitza un parell d’activitats amb motiu del Dia de la Dona i la Nena en la Ciència. Una d’elles és la representació teatral Diàleg sobre la naturalesa de l’Univers, amb la participació d’eminents astrònoms de l’època modernista, sobre una trobada imaginària l’any 1926 entre Arthur Eddington, Cecilia Payne i Josep Comas i Solà. El mateix dia, l’institut acull la taula rodona Els orígens de la cosmologia, la participació de la dona i el biaix de gènere en ciència.

Alguns equipaments de proximitat i museus també se sumen a la commemoració. És el cas del Centre Cívic Vil·la Urània, el qual acull un taller, el 10 de febrer, sobre relats científics al voltant de l’astrònoma Henrietta Leavit, i una xerrada, el 15 de febrer, sobre les dones de l’Escola Bauhaus i la seva capacitat per vincular art i ciència. Així mateix, el CosmoCaixa, ha preparat els dies 11 i 12 de febrer la visita comentada a la seva sala permanent Elles a la ciència i el taller familiar Grans aportacions de dones científiques.

Aquestes són algunes propostes del pròxim Dia de la Dona i la Nena en la Ciència. Ben segur que n’aniran sorgint de noves a mesura que s’acosti la data. Estigueu a l’aguait.