Escolab

Inici » Escolab

Escolab és l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per estrènyer el vincle entre la comunitat d’estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius i la recerca més capdavantera.

A través d’Escolab, desenes de laboratoris d’universitats, centres de recerca, hospitals i empreses obren les seves portes a l’alumnat per a què aquest pugui establir un diàleg amb les investigadores i investigadors que treballen a favor de l’avenç de la societat.

Les activitats consisteixen en tallers o visites que permeten descobrir la gran diversitat de laboratoris existents avui dia i viure de primera mà l’experiència de la recerca. L’alumnat entra en contacte directe amb els diferents perfils de les persones que componen un equip multidisciplinari d’investigació i posa en pràctica el seu coneixement al voltant de la línia de recerca del grup, l’instrumental i metodologies que s’utilitzen, així com els reptes a què han de fer front els científics i científiques per trobar respostes a les seves preguntes.

Durant cada curs acadèmic, des d’octubre fins al mes de maig, Escolab ofereix al voltant d’unes 200 activitats amb més de 10.000 places que enriqueixen els continguts acadèmics apresos a l’aula, al connectar-los amb l’actualitat científica i possibilitar la experimentació. Les propostes d’Escolab contemplen pràcticament tots els camps de la recerca ja que a més de les ciències experimentals i la tecnologia també inclouen les ciències socials, les humanitats, l'arquitectura, la innovació empresarial, el periodisme, l'educació infantil i les ciències de l'esport, entre d’altres àmbits.

Posat en marxa el 2007, el programa Escolab s’ha anat perfeccionant i millorant any rere any per arribar a ser una iniciativa molt valorada tant per al professorat i l’alumnat dels centres educatius participants, com pels investigadors i investigadores, que troben en l’experiència una oportunitat de despertar noves vocacions científiques i alhora, de guanyar expertesa en tasques de divulgació.

Participar en les activitats d’Escolab és gratuït però les places són limitades i és imprescindible inscriure-s’hi prèviament. Per poder realitzar una reserva cal registrar-se com a usuari. Les inscripcions es poden realitzar cada any a partir de principis de setembre a través de la plataforma de contacte i gestió d’Escolab , la qual també actua de portal de difusió de les activitats.

Escolab és una iniciativa del programa Barcelona Ciència de l'Institut de Cultura de Barcelona i del programa de Cultura Científica de l'Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, que compta amb la inestimable col·laboració dels centres de recerca que ofereixen les diverses activitats i s’esforcen en acostar la ciència de manera entenedora als diferents nivells de l’alumnat participant.