Black Quantum Futurism guanya el premi Collide 2020

Black Quantum Futurism, un col·lectiu format per dues artistes amb seu a Filadèlfia (EUA), és el guanyador del premi internacional de residència artística Collide, convocat l’octubre de l’any passat, i en la qual s’hi ha presentat 564 propostes de projectes de 79 països diferents, amb una diversitat i una qualitat molt notables.

Black Quantum Futurism, guanyadores del premi Collide 2020
16/02/2021 - 11:06 h - Cultura i lleure Octavi Planells

Des del 2019, el programa d’arts del Laboratori Arts at CERN, l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona treballen conjuntament per fomentar el diàleg entre l’art i la ciència al més alt nivell. En aquest marc de col·laboració únic, que té una durada prevista de tres anys (2019-2021), es convoca el premi internacional Collide.

Black Quantum Futurism és una col·laboració multidisciplinària entre les dues artistes Camae Ayewa i Rasheedah Phillips. El duet explora les interseccions del futurisme, els mitjans creatius, l’estètica del bricolatge i l’activisme en comunitats marginades a través d’una lent temporal alternativa. El seu treball se centra en cicles d’experiència personals, culturals, familiars i comunitaris, i els seus mètodes d’expressió van des de l’escriptura, la música, el cinema, l’art visual i projectes de recerca creativa.

El jurat d’aquesta segona edició del premi l’han format Mónica Bello, comissària i cap d’Arts at CERN, Stefanie Hessler, directora del Kunsthalle Trondheim, Lluís Nacenta, director d’Hangar, Rosa Pera, comissària independent, i Helga Timko, física acceleradora del CERN.

Residència a Ginebra i Barcelona

Està previst que la residència es desenvolupi l’estiu del 2021. El seu objectiu és convidar artistes a pensar, debatre, informar-se i inspirar-se, i comprendre els reptes de la investigació fonamental i les grans qüestions de la física actual. En aquest marc i gràcies al premi, les guanyadores realitzaran primer una residència de dos mesos al CERN, el Laboratori Europeu de Física de Partícules ubicat a Ginebra, i un mes a Barcelona, a Hangar Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals, on també entraran en connexió amb els laboratoris científics de la ciutat mentre duri l’estada.

Concretament, el premi permetrà a Ayewa i Phillips ampliar la seva investigació i produir una nova obra d’art basada en la seva proposta titulada CPT Symmetry and Violations. En física, la simetria CPT significa simetria de càrrega, paritat i inversió de temps. “El projecte busca entendre les maneres amb què la física quàntica pot influir en la forma com pensa la gent, com experimenta i mesura el temps en la realitat quotidiana, explorant les possibilitats que ofereix la física quàntica més enllà de les limitacions de les nocions tradicionals i lineals del temps”, expliquen les artistes.

A Barcelona podran eixamplar les seves investigacions a través del diàleg amb Hangar, centres de recerca i universitats, i podran relacionar-se amb una àmplia gamma de comunitats culturals i científiques de la ciutat.

Mencions honorífiques

En aquesta edició del premi Collide, el jurat ha fet també tres mencions honorífiques a Rosa Barba (Itàlia, amb seu a Berlín), Tania Candiani (Mèxic, a Ciutat de Mèxic) i Dennis Dizon (Filipines, amb seu a Barcelona). A les tres persones se les convidarà a participar en el programa Guest Artist d’Arts at CERN, amb una breu estada al Laboratori per fer recerca sobre idees que puguin donar suport a les seves propostes.

Més informació