Es traslladen les gairebé 600.000 mostres geològiques del Museu Martorell

Recentment l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el projecte de rehabilitació integral del Museu Martorell, pertanyent al Museu de Ciències Naturals de Barcelona i situat al parc de la Ciutadella, per poder-lo tornar a obrir a la ciutadania, segons les previsions, a la primavera del 2023. Per tal que les obres de restauració es puguin emprendre a l’octubre, tal com està previst, a mitjans del mes passat es van iniciar el trasllat de les gairebé 600.000 mostres de les col·leccions de fòssils, minerals i roques al seu equipament veí, el Castell dels Tres Dragons, també seu del Museu de Ciències Naturals.

Imatge del trasllat de les col·leccions del Museu Martorell (Foto: Pere Vivas)
12/07/2021 - 11:31 h - Cultura i lleure Octavi Planells

Els 520.000 fòssils de la col·lecció de paleontologia, els 33.300 minerals de la de mineralogia, i les 29.400 roques de la de petrologia són l’objecte d’aquest trasllat. Les persones conservadores i tècniques del Museu fa molt de temps que treballen en la preparació d’aquest trasllat complex tant per la quantitat d’espècimens que s’han de moure com pel seu valor patrimonial i la seva fragilitat. Per acollir els seus nous inquilins, al Castell dels Tres Dragons s’han adequat espais amb armaris compactes per mantenir-los en les condicions de conservació òptimes.

Fases del trasllat

Per realitzar les tasques que suposa un trasllat d’aquestes dimensions, a més del personal del Museu hi intervé un equip de 25 persones d’una empresa especialitzada en la manipulació d’art i objectes patrimonials. El procés de preparació de les col·leccions i del seu trasllat consta de cinc fases.

Una primera fase de treballs preliminars consisteix a crear una zona de treball amb taules per encaixar i embalar les mostres, emmagatzemar-les, preparar els palets i habilitar rampes per salvar les escales i facilitar la mobilitat. En segon lloc, per a la preparació per al trasllat cal introduir dins de caixes de polipropilè les mostres que es troben prèviament en caixetes de poliestirè o bossetes, immobilitzar-les amb material de farciment, registrar el contingut, etiquetar-les amb nomenclatura de destí i preparar palets per al transport.

La tercera fase és el transport de les col·leccions naturals al Castell dels Tres Dragons, la qual va seguida d’una quarta fase de recepció i ubicació de les col·leccions al seu destí, és a dir, desembalar els palets, registrar l’entrada de les caixes en els compactes, ubicar-les, retirar el material d’immobilització i desembalar les peces especials. Finalment, en una cinquena s’aborden les singularitats, aquelles peces que per la seva grandària, pes o fragilitat han de rebre un altre tractament d’embalatge i transport, i que superen les 200 mostres. Aquestes són les últimes en traslladar-se.

Col·lecció documental

A més de les col·leccions geològiques, també s’està traslladant el fons documental del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el qual consisteix en 25.000 objectes entre llibres, revistes, mapes, audiovisuals i fotografies. D’aquest fons documental, destaquen l’arxiu històric del Museu des de la seva creació, i la col·lecció de més de 800 títols de temàtica naturalista dels segles XVIII i XIX. Tota la col·lecció es durà a un centre de custòdia fins que finalitzin les obres i la col·lecció pugui retornar al nou Centre de Documentació del Museu Martorell.

El nou Museu Martorell

El nou equipament, que es preveu que es pugui obrir a la primavera del 2023, allotjarà el Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, una exposició permanent sobre la relació de l’ésser humà i la natura fent servir l’evolució dels museus de ciències naturals com a fil conductor, l’Espai d’Interpretació del parc de la Ciutadella i espais per a activitats per a tots els públics.

Amb la rehabilitació del Museu Martorell —primer museu públic de Barcelona, inaugurat el 1882— s’inicia l’execució d’una de les actuacions previstes al Pla Barcelona Ciència 2020-2023, que busca desenvolupar el projecte urbà i científic de la Ciutadella del Coneixement a través dels nous edificis de ciència i recerca del Mercat del Peix o l’espai de divulgació científica Barcelona Mar de Ciència.