Tornar

L'art urbà s'expressa a Murs Oberts

30/03/2023 - 12:00 h

Ajuntament de Barcelona

El programa s'inicia amb 14 intervencions a 7 districtes de la ciutat.

Neix la xarxa Murs Oberts, un conjunt d’espais municipals on es podran portar a terme intervencions d’art urbà, sense necessitat de sol·licitar permís previ i sempre que es respecti un codi de funcionament i convivència. En la seva arrencada són 14 els murs que ja formen part del programa —alguns ja utilitzats habitualment per artistes i col·lectius d’art urbà— i que es posen a disposició de tota la ciutadania. Els trobareu als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. En els propers mesos es preveu incorporar al catàleg més murs de tots els districtes, tant de nous com d’altres que ja s’estiguin fent servir, i tant de titularitat municipal com de titularitat privada.

Els Murs Oberts s’identifiquen amb una senyalització específica i són localitzables en línia en un espai propi de la web de Barcelona Cultura. Es tracta d’unes peces quadrades de 30×30 cm, tractades específicament per suportar les inclemències meteorològiques i amb un sistema de fixació amb les màximes garanties de seguretat.

L’activació i el desplegament de la xarxa de Murs Oberts és una de les actuacions previstes al Programa d’Art Urbà a Barcelona, que, com a eina de planificació, permetrà la promoció i l’ordenació de la presencia de l’art urbà a la ciutat, com una manifestació artística més i amb el reconeixement que li correspon. S’emmarca en la Mesura de Govern Cultura i espai públic: dret a l’accés i a la participació cultural al carrer, que reconeix la necessitat de facilitar l’accés als espais per a l’expressió artística a l’espai públic. El Programa d’Art Urbà a Barcelona es complementarà amb el projecte de Murs Regulats, espais en els quals es podran realitzar intervencions artístiques però vinculades a un determinat projecte de dinamització comunitària o promoció artística. Aquest tipus de murs no estaran oberts i disponibles de forma habitual, sinó que es destinaran a intervencions específiques a càrrec d’entitats i col·lectius amb voluntat d’implicació amb el territori i vinculació a la comunitat més propera.

Accediu al catàleg digital de Murs Oberts.