Tornar

Descobreix tots els actes dels 600 anys de gegants a Barcelona!

15/04/2024 - 09:47 h

Cultura Popular

Trobada Nacional de Gegants, Trobada Internacional de Gegants, Trobada de Gegants Centenaris i Històrics, el Congrés Geganter, Barcelona ciutat gegant... T'expliquem tots els actes dels 600 anys de gegants a Barcelona.

La Trobada Nacional de gegants tindrà lloc el diumenge 28 d’abril, i és l’acte central d’un ampli programa commemoratiu.

Els gegants de Barcelona s’exposaran al Born CCM del 21 al 27 d’abril.

Durant les Festes de la Mercè, diversos gegants d’Europa i de l’Estat Espanyol visitaran Barcelona per la Trobada Internacional de Gegants.

A l’octubre tindrà lloc una mostra de gegants centenaris i històrics de Catalunya amb figures de més de cent anys i altres inspirades en peces de fa més d’un segle, i al novembre el Congrés geganter.

Més de 600 gegants procedents de tot Catalunya desfilaran plegats pels carrers de Barcelona el proper diumenge 28 d’abril. La Trobada Nacional de Gegants és l’acte central d’un extens programa d’activitats per commemorar els 600 anys de tradició gegantera. L’efemèride està vinculada a la primera referència escrita d’un gegant a la ciutat i al món, al Llibre de les Solemnitats de Barcelona. En ell s’hi recull una relació dels elements municipals que van concórrer a la processó del Corpus de 1424, entre els quals Lo rey David ab lo Giguant. Segons els estudiosos, es tracta de la primera referència gegantera del món, i la primera referència d’un gegant municipal, el de la Ciutat de Barcelona.

La Trobada Nacional de Gegants del diumenge 28 d’abril comptarà amb 230 colles, vingudes de tot Catalunya, que sortiran de quatre punts propers a l’Arc de Triomf per dirigir-se en cercavila al punt de trobada final, al passeig de Lluís Companys. Allà hi haurà una imatge històrica amb més de 600 gegants que ballaran un ball final conjunt. Els gegants de la Ciutat i les colles de Barcelona faran d’amfitrions d’una jornada única cridada a fer història per la magnitud de l’acte.

Les quatre cercaviles de la Trobada Nacional de Gegants sortiran des del Parc de la Ciutadella (passeig dels Til·lers), el Born (plaça Comercial), la ronda de Sant Pere (a l’alçada de la plaça d’Urquinaona) i el Parc de l’Estació del Nord. L’inici de la trobada a cada punt serà a les 9.00 h i a les 11.00 h les colles iniciaran les quatre desfilades. Les cercaviles es trobaran al mig del passeig de Lluís Companys, on es faran els balls de protocol i les ballades finals amb totes les colles a la vegada, al voltant de les 13.00 h, al so del grup de música Metralla.

L’inici de les activitats serà amb l’exposició de les 30 colles geganteres de Barcelona. Per primera vegada es podran veure juntes a l’Exposició de Gegants de Barcelona, al Born CCM, del 21 al 27 d’abril, de dimarts a diumenges de 10.00 a 20.00 h.

Trobades geganteres

En el marc de la celebració dels 600 anys de gegants a Barcelona, la ciutat també acollirà diverses trobades de gegants per commemorar l’aniversari. Durant les Festes de la Mercè, diversos gegants d’Europa i de l’Estat Espanyol visitaran la ciutat per ser partícips de Trobada Internacional de Gegants. Els gegants de la Ciutat, emblemes d’aquest aniversari, seran els amfitrions d’una mostra plena de gegants de tot tipus i de tot arreu que mostraran la diversitat del món geganter en el panorama internacional.

D’altra banda, a l’octubre, tindrà lloc una mostra de gegants centenaris i històrics de Catalunya. Aquesta trobada sense precedents permetrà veure figures de més de cent anys o altres inspirades en peces de fa més d’un segle que s’han recuperat els darrers anys. A les parelles de gegants centenaris i històrics de Barcelona, se sumaran un gran nombre de gegants de tota Catalunya, que per protocol habitualment no ballen fora de les seves poblacions, però faran una excepció en aquesta festa extraordinària. Aquesta mostra anirà acompanyada d’una exposició la setmana prèvia, al Born CCM, amb els gegants que participen a la cercavila, a més d’altres figures històriques que no sortiran per protocol o per antiguitat.

Al novembre, al Born CCM i al Palau de la Virreina, tindrà lloc el Congrés geganter amb xerrades, taules rodones i presentacions de ponències. Els ponents seran persones de referència en l’àmbit tractat i presentaran conferències, xerrades o taules rodones sobre temàtiques d’actualitat dins del moviment geganter i de la cultura popular.

Visita el web dels 600 anys de gegants a Barcelona i consulta tota la informació.