Tornar

El Consell de la Cultura de Barcelona es renova

05/06/2025 - 19:11 h

L’organisme estrena reglament i incorpora nous consellers, garantint així la pluralitat i diversitat.

El Consell de la Cultura de Barcelona un organisme creat l’any 2008, es renova. Ho fa a partir d’un reglament nou que fixa mesures per garantir la diversitat i pluralitat de l’organisme. Nous consellers i conselleres entraran a formar part de la institució, pensada per contribuir al desenvolupament cultural de la ciutat i crear un espai de relació i participació entre els diversos sectors de la cultura, els grups polítics i persones expertes independents. 

Més de quinze anys després de ser creat, el Consell aprovarà en la reunió del plenari constituent del període 2025-2028, un nou reglament que garanteix una major pluralitat en la composició i dona cabuda a totes les mirades sobre el mapa cultural barceloní.

La creació del Consell de la Cultura (fotografia: Pep Herrero) donava resposta al mandat de l’Estatut, la Constitució i la Carta europea de salvaguarda dels drets humans a la ciutat, textos segons les quals que els poders públics han de facilitar la participació de totes les persones en la vida política, econòmica, cultural i social. Ara bé, el reglament vigent actualment, s’havia d’adaptar als canvis que ha anat patint durant aquests anys l’estructura municipal.

El nou reglament que s’ha d’aprovar té com a objectiu reforçar el Consell i dotar-lo d’una major pluralitat. Les principals modificacions que presenta el reglament donaran cabuda a un ventall més ampli d’agents culturals que treballen a la ciutat. També es modifica el sistema d’elecció dels membres independents del Ple, i del Comitè Executiu, per garantir la pluralitat i la transparència en la seva designació i per promoure la participació de les entitats del Ple en la proposta de representants. El nou reglament recull i descriu, a més a més, de manera més precisa i completa les funcions del Ple i li atribueix noves funcions.

Entre altres novetats el reglament permetrà que les persones membres del Consell puguin formular preguntes als representants polítics municipals, que s’hauran de respondre al Ple. Igualment, s’estableixen les mesures necessàries per fer possible la paritat d’homes i dones en els òrgans del Consell.

El reglament té vint articles, dividits en quatre capítols. En el primer, s’estableixen l’objecte i les funcions del Consell; en el segon, es regula la composició del Consell i la selecció, nomenament, renovació i causes de cessament dels i de les membres; en el tercer s’enumeren els drets i les obligacions dels i les membres del Consell; i en el darrer es regula l’organització i funcionament del Consell, així com la seva dissolució.

Formen part del consell, segons el nou reglament, la Presidència (l’alcalde o alcaldessa, que pot delegar en el o la responsable de cultura); la Vicepresidència, que recau en una persona d’entre les persones reconegudes per la seva expertesa i trajectòria que formen part del Consell; una persona representant de cadascun dels grups polítics amb representació al Plenari del Consell Municipal; fins a vint representants d’entitats culturals articuladores, inscrites al Fitxer General d’Entitats Ciutadanes; fins a una dotzena de persones independents triades per la seva expertesa i trajectòria; entre quatre i set persones de la plantilla municipal i el secretari o secretària.

Entre els membres del Consell, a més de Xavier Marcé, Regidor de Cultura i Indústries Creatives, com a president, i els representants dels grups municipals, hi ha representants d’entitats com l‘Associació de Professionals de la Interpretació i la Direcció de Catalunya, Galeries d’Art de Catalunya, ModaCC, el clúster de la moda o bé el FAD, entre moltes més, professionals independents, entre els quals Rosa Rey, Jaume Ripoll, Claudia Costa, Juan Carlos Martel o Sara Peralta.