Tornar

Un moment del taller.
La fotografia que dona títol al taller.

‘El fantasma de la mar’, al Museu Marítim

L’equipament de Drassanes proposa un taller creatiu al voltant d’obra del fotògraf Joaquim Pla Janini, un tribut als paisatges marins.

Sota un títol tan evocador, que fa referència a una de les seves obres més emblemàtiques, el Museu Marítim de Barcelona ens descobreix el treball de Joaquim Pla Janini (1879-1970), un fotògraf que va cultivar el pictorialisme, un corrent fotogràfic que equiparava la seva obra a la dels pintors, a partir de temes carregats de simbolisme i sovint allunyats de la realitat.

El Museu Marítim conserva una part de l’obra més marinera de Janini, amb una trentena d’imatges capturades durant dues dècades, entre els anys 1940 i 1960. El conjunt consta de paisatges i retrats de gent de mar, a més de composicions molt més fantàstiques, com ara El fantasma de la mar, de la que va fer diverses versions al llarg de la seva carrera. Una obra realitzada amb una tècnica anomenada bromoli, que dona a la prova final un aspecte similar a l’aiguafort, amb la qual Pla Janini va assolir un nivell de qualitat i expressivitat poc habitual.

A partir d’aquesta peça, el taller familiar El fantasma de la mar ensenyarà a nenes i nens a fer fotografies com les feia aquest artista català. Amb l’ús del procediment fotogràfic del bromoli, imaginaran i crearan paisatges on el mar, els núvols i els fantasmes seran els protagonistes. L’activitat afavorirà que les i els participants connectin amb el món simbòlic per mitjà d’exercicis que els faran dominar el mètode de transferència i, així, convertir-se en fotògrafs-pintors!

El fantasma de la mar és una finestra per descobrir l’obra d’un gran artista i, alhora, una invitació a entrar en el seu món creatiu.

Data de publicació: Dimarts, 29 març 2022
  • Comparteix