Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Fotografia d'una obra de Luis Claramunt

Antològica sobre Luis Claramunt

Els Espais Volart reivindiquen la trajectòria del pintor expressionista a l’exposició ‘Naufragis i tempestes’.

La Fundació Vila Casas ret homenatge a Luis Claramunt (Barcelona, 1951 - Zarautz, 2000). Fins a l’1 de maig, els Espais Volart acullen Naufragis i tempestes, una mostra antològica que ressegueix la seva fulgurant trajectòria de trenta anys i el reivindica com un dels artistes catalans més personals, intensos i dramàtics de la segona meitat del segle xx.

Fill benestant de l’Eixample, Claramunt va abandonar el niu familiar quan tenia 18 anys per submergir-se en la Barcelona més canalla i adoptar la cultura gitana. Es va instal·lar a la plaça Reial i va centrar la seva atenció en el flamenc i les subcultures populars.

Comissariada per Sílvia Martínez Palou i Àlex Susanna, l’exposició transita per les quatre ciutats que van marcar la seva vida: Barcelona (1970-1985), Sevilla (1985-1990), amb constants escapades a Marràqueix, i Madrid (1990-2000).

Al principi, la seva obra pictòrica recollia un ventall d’influències molt evidents –des de Pablo Picasso a Edvard Munch, passant per Francisco de Goya, Vincent van Gogh, José Gutiérrez Solana o Isidre Nonell–, però de mica en mica va anar creant el seu propi imaginari expressionista valent-se d’un llenguatge cada cop més gestual o cal·ligràfic. Com Goya i Nonell, Claramunt considerava el dibuix, que conreava a bastament, un llenguatge autònom al marge de la pintura. També va produir llibres autoeditats i va practicar la fotografia.

Flâneur incansable, extreia igualment les seves fonts d’inspiració de la vida del carrer i dels seus autors de capçalera, com ara Robert Louis Stevenson, Joseph Conrad o Henry de Monfreid. Tots ells van narrar dramàtiques aventures que tenien lloc al mar i que eren viscudes en primera persona, L’artista les va recrear de manera molt personal.

Els dies 26 i 29 de gener a les 12 h, els Espais Volart ofereixen una visita guiada a l’exposició. L’entrada té un cost de 7 euros –4, si és reduïda– i heu de fer la vostra reserva a través del formulari que trobareu en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 19 Gener 2022
  • Comparteix