Tornar

Persones amb telèfons mòbils

Algoritmes per a un món connectat

Una xerrada en directe per streaming sobre els reptes tecnològics durant i després de la pandèmia.

La supercomputació i la connectivitat generalitzada dels dispositius digitals són dos dels avenços tecnològics de les darreres dècades que més han impulsat la ciència i han transformat la majoria d’aspectes de la societat. Per parlar de l’impacte d’aquest fenomen i per posar-lo en el context de la crisi sanitària actual, l’Institut d’Estudis Catalans ha organitzat el dimecres 21 d’octubre la xerrada Algoritme. Reptes tecnològics durant i després de la pandèmia, a càrrec de Josep Maria Martorell, director associat del Barcelona Supercomputing Center.

Actualment, a través de multitud de dispositius, vivim connectats a una gran xarxa: Internet. Cada dia, les persones realitzem nombroses activitats i accions, i amb elles, potser sense ser-ne conscients, generem un munt de dades que es bolquen a la xarxa. Internet ha revolucionat la societat, però aquesta transformació digital també ha estat possible gràcies a un augment ininterromput de la capacitat de computació, la qual ha permès processar la quantitat ingent de dades que es generen en tot moment, transformar-les, i gràcies a altres disciplines com la intel·ligència artificial, interpretar-les i treure’n partit.

La pandèmia de covid-19 i les mesures que s’han adoptat arreu del món per tal de contenir-la està tenint un impacte en el dia a dia de les persones. En una situació d’aïllament social i de confinament, la tecnologia ens ha fet possible seguir mantenint el contacte, encara que sigui de manera virtual, i fer teletreball quan el tipus d’activitat professional ho ha permès. Però alhora, la pandèmia ha plantejat un munt de reptes ètics, socials, econòmics i polítics al voltant de les llibertats i la privacitat de les persones, molts dels quals tenen una relació directa amb l’auge tecnològic, la gestió de les dades i el món hiperconnectat en què vivim. En Josep Maria Martorell, físic especialitzat en ciències de la computació, repassarà aquesta trepidant evolució tecnològica i com cal encarar les lliçons apreses durant la pandèmia.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Divendres, 16 Octubre 2020
  • Comparteix