
L’art audiovisual mira al passat per reinterpretar els clàssics
Fundació la Caixa presenta dues experiències immersives que reflexionen entorn les pintures negres de Goya i ‘La ronda de nit’ de Rembrandt.
Una exposició conjunta que mira al passat a partir de la interacció amb el públic. Fundació la Caixa presenta Fora de Marc, on l’art audiovisual de Rineke Dijkstra i Philippe Parreno es donen la mà per aproximar-se a les pintures negres de Goya i La ronda de nit de Rembrandt des d’un punt de vista innovador i ple de metàfores.
Night Watching és una videoinstal·lació que juga amb la reacció del públic. Es tracta d’una forma d’interpretar l’art a través dels ulls d’altres persones, sense que hi puguin contemplar la pintura de Rembrandt en sentit estricte, ni tampoc directe. Un buit d’informació suplit pels comentaris enregistrats per la videoinstal·lació creada per Rineke Dijkstra que cerca l’expressió genuïna del públic en experimentar l’impacte de l’art en primera persona. Com en un joc del telèfon simbòlic, haurem de traduir les paraules, expressions i emocions recreades a través de la pantalla per a extreure una nova visió sense prejudicis.
La pel·lícula immersiva La quinta del sordo, de Philippe Parreno, és l’altra cara de la moneda que completa Fora de Marc. Es tracta d’una experiència que ens endinsa a la casa on Goya va pintar, utilitzant la tècnica de l’oli al secco, la sèrie de catorze murals que conformen les seves pintures negres. A través d’imatges evocadores, l’artista recrea aquesta casa, un paratge que ja no existeix i que només podem visitar a través de la imaginació.
El duo conformat per aquests creatius de la imatge proposa deixar de banda l’egocentrisme per interpretar l’art des de punts de vista aliens als que, encara que no siguin experts en la matèria, poden significar una nova perspectiva molt enriquidora. La fotògrafa holandesa Rineke Dijkstra fa trenta anys que reflexiona sobre l’ésser humà i la seva representació, un concepte que es trasllada a les seves obres a partir de projeccions i fotografies protagonitzades per desconeguts que mostren obertament les seves vulnerabilitats. Per la seva banda, l’artista visual Philippe Parreno s’enllaça amb aquest concepte amb formats que, a través del metallenguatge, qüestionen la versemblança del treball expositiu, posant en dubte la realitat assumida com a inamovible.
Una mostra que podeu anar a visitar fins al 26 d’octubre a l’espai CaixaForum i que forma part de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació la Caixa. A més, es completa amb tallers que plantegen un diàleg entre les obres d’ambdós artistes i la seva particular forma de concebre l’art. La visita familiar Jo, públic, el taller performatiu protagonitzat per Vero Cendoya o la visita comentada són opcions entre les quals podeu triar per tal d'aguditzar el vostre esperit crític. Per a més informació i entrades, consulteu la pàgina web de CaixaForum.