Tornar

Imatge d'un dels assaigs de l'obra Ma mare i la invasió total

Els ucraïnesos Saixa Deníssova i Aleksei Iúdnikov, primers residents de Barcelona Artistes En Risc

Estrenaran al CCCB un monòleg sobre la mare de l'autora, que va néixer durant els bombardejos alemanys sobre Kíiv i en l'actual guerra va decidir quedar-se a la ciutat.

La dramaturga i directora de teatre Saixa Deníssova i l’actor Aleksei Iúdnikov, ambdós d'origen ucraïnès, eren assajant a Moscou quan va esclatar la guerra. A causa de la seva posició política en van haver de marxar. Dissabte 4 de març estrenaran al Teatre del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el muntatge Ma mare i la invasió total. Ha estat possible gràcies al projecte Barcelona Artistes En Risc, una iniciativa conjunta de diverses institucions i entitats per acollir artistes en situacions de risc sota el paraigües d’una residència artística a la capital catalana. El propòsit d'aquestes residències és donar un espai segur a artistes, no només per protegir la seva vida, sinó també per proporcionar-los l'oportunitat de continuar amb la seva activitat artística i fer d'altaveu fora del seu territori. Les institucions i entitats participants són l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), que facilita la realització del projecte i la residència dels artistes a la Fabra i Coats: Fábrica de Creació; el CCCB, que facilita part de la manutenció dels artistes i la producció tècnica; la plataforma Artist at Risk i l’entitat No Callarem, que acull artistes en situacions de risc, i que té el suport del projecte Artists at Risk (AR) - A European Network of Safe Havens, a Creative Europe network project, finançat per la Unió Europea.

Ma mare i la invasió total és un monòleg interpretat per Iúdnikov amb dramatúrgia i direcció de Deníssova. La protagonista és Olga Ivànovna, mare de l'autora, nascuda a Kíiv mentre els alemanys bombardejaven la ciutat en la Segona Guerra Mundial. Ara, tot i la invasió, ha decidit quedar-se a la capital d'Ucraïna. És una vida atrapada entre dues guerres que tracen un pont d’històries d’amor i d’intimitat entre mare i filla, separades per aquest nou conflicte. Una història en què no manca la ironia, amb Olga Ivànovna mantenint converses amb caps d’Estat major, exmarits i, també, la seva filla.

Més informació i entrades, en aquest enllaç.

 

 

Data de publicació: Dilluns, 20 Febrer 2023
  • Comparteix