Tornar

Fotografia de la ballarina Carmen Muñoz, creadora de l'espectacle Bailes de histéricas

Histèriques que van obrir comportes

Carmen Muñoz presenta un collage escènic que explora l’expressivitat corporal de quatre pioneres de la dansa moderna i el flamenc actual.

El circuit Barcelona Districte Cultural ha programat l’espectacle de dansa Bailes de histéricas de la companyia de Carmen Muñoz a tres centres cívics de la ciutat: el CC Can Clariana Cultural (el 3 de març a les 19 h), el CC La Sagrera “La Barraca” (el 24 de març a les 18h, dins la sisena edició del festival Dansa Metropolitana) i el CC Teixonera (el 15 d’abril a les 19 h).

La creadora, ballarina i docent andalusa va fer estudis professionals de dansa espanyola i flamenc als conservatoris de Granada i Madrid, i al Centre Andalús de Dansa de Sevilla. Més endavant va completar la seva formació amb artistes com Antonio Ruz, Olga Pericet, Marco Flores, Óscar Quero, Manel Salas i Rocío Molina. En l’actualitat, Carmen Muñoz participa en diferents projectes artístics amb el col·lectiu Lxs Empíricxs o la plataforma Performing 19, i forma part de l’equip docent del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre, que promou el Laboratori d’investigació des del Flamenc (LABF).

El 2019 va crear la peça Bailes de histéricas amb el cantaor Pepe de Pura com a treball final de carrera en coreografia i interpretació. L’obra és “un viatge iniciàtic” a través de l’exploració física i mística dels cossos de quatre referents femenins, una ballarina i tres bailaoras: l’austríaca Fanny Elssler, que interpretava danses espanyoles el segle XIX; la madrilenya Carmen Mora, vinculada a la dansa moderna i el jazz; la sevillana Manuela Vargas, que evocava la tècnica de Marta Graham, i la catalana Antonia Santiago La Chana, caracteritzada per la seva riquesa expressiva, tot i ser autodidacta. Es tracta de “pioneres de la dona neoflamenca que van obrir les comportes i van desplaçar les fronteres de la dansa per donar entrada al flamenc del present”.

Com les ballarines de la Modern Dance del segle XIX, totes van trencar les estructures de la dansa mitjançant els seus propis llenguatges corporals femenins. Per aquesta raó van ser tractades de forma despectiva. Des d’una visió androcèntrica, aquestes “malaltes d’histèria” van traslladar el seu deliri a la teatralitat dels seus gestos. I de l’extracció dels respectius estils artístics, Carmen Muñoz en destil·la el seu: una transformació i un joc dramàtic cap a territoris desconeguts.

L'entrada per veure Bailes de histéricas es gratuïta, però cal reservar plaça prèviament a través dels enllaços de cada centre cívic.

Data de publicació: Dimecres, 01 març 2023
  • Comparteix