Tornar

Viola rupestris

Botànica en línia

L’Herbari Virtual de la UB recull diverses col·leccions de plantes representatives de la flora catalana i d’altres indrets del món.

Una de les matèries que s’estudia a les carreres de biologia, farmàcia i ciències de l’alimentació, entre d’altres, és la botànica. Saber identificar les plantes i aprofundir en la seva taxonomia, característiques, fisiologia i bioquímica aporten coneixements fonamentals per a aquestes disciplines. Una manera d’estudiar les plantes és a través de la confecció d’herbaris i la revisió dels plecs que els componen, i amb aquesta finalitat, la Universitat de Barcelona ha creat el seu Herbari Virtual, una eina en línia de lliure accés que permet conèixer els principals espècimens de la nostra flora, tant a estudiants com al públic en general.

Aquest fabulós herbari reuneix avui gairebé 2000 plecs amb imatges de plantes representatives de diversos hàbitats de Catalunya i d’altres flores, pertanyents a un munt de grups taxonòmics diferents. Les mostres s’agrupen en col·leccions. Una d’elles recull més de 200 exemplars de plantes que requereixen algun tipus de protecció especial, com espècies endèmiques, emblemàtiques d’espais naturals o que es troben amenaçades. Una altra col·lecció està dedicada exclusivament als fruits d’unes 600 espècies, amb una enorme diversitat de formes i mides. També mereixen una menció especial les col·leccions històriques compostes per plecs -alguns amb més d'un segle d'antiguitat- que van elaborar els cèlebres botànics Josep Planellas i Pius Font i Quer. Aquests són alguns exemples del que trobareu a l'herbari, però al seu interior s'amaguen moltes més sorpreses.

Si us atrau el món de les plantes, aquí us hi podeu perdre una bona estona. Siguin quins siguin els vostres coneixements botànics, les diverses col·leccions són un bon pretext per ampliar-los i, fins i tot, animar-vos a fer el vostre herbari particular de les plantes més comunes. De fet, confeccionar un herbari és una manera d’aprendre a identificar les plantes d’acord amb les seves característiques. Si us animeu, podeu trobar ajuda en una clau dicotòmica, una guia d’identificació que planteja preguntes amb dues possibles respostes: «sí» i «no». Cada resposta porta a una nova pregunta i el procés es repeteix fins que al final s’arriba a la identificació de la planta. Aquest és un mètode molt comú per identificar els éssers vius i a la xarxa trobareu algunes claus dicotòmiques online dedicades a les espècies vegetals amb què podeu complementar la vostra visita a l’herbari.

Endinseu-vos al regne vegetal amb l’Herbari Virtual de la UB a través d’aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimecres, 27 Gener 2021
  • Comparteix