Tornar

Una de les obres de l'artista feta amb una cortina d'alumini i metall

Els éssers humans i la natura, segons Daniel Steegmann Mangrané

Primera retrospectiva a l'estat d'aquest artista barceloní instal·lat al Brasil.

Qualsevol canvi que es produeix en el medi natural té una conseqüència, potser més ràpida o abrupta o potser més progressiva i subtil, en la vida de l'ésser humà. L'artista barceloní Daniel Steegmann Mangrané se'n va adonar de seguida, d'aquí que decidís instal·lar-se al Brasil, on els canvis que experimenta la natura i els canvis polítics o socials es viuen amb una intensitat especial. Allà ha produït bona part de les obres que presenta a Daniel Steegmann Mangrané. Una fulla al lloc de l’ull, l'exposició que es pot veure al MACBA del 16 de novembre al 20 de maig.

Nascut a Barcelona l'any 1977, l'artista està interessat especialment en el món natural, un element imprescindible en una obra que ha pres la forma d'obres audiovisuals, registres sonors, dibuixos, escultures tallades en fulles i fruites, estructures fetes amb cadenes d'alumini i marcs d'acer (a la imatge You and I don't live on the same planet; 2020), collages calidoscòpics, projectes de realitat augmentada, fotografies o fins i tot jardins. Amb aquesta diversitat de tècniques explora la relació entre cultura i natura, entre la realitat creada pel món i la produïda per l'home, entre la geometria i les formes orgàniques.

Ja fa anys que Daniel Steegmann Mangrané viu al Brasil, la natura i la civilització del qual inspiren les seves creacions, que de vegades semblen reconstruir la complexa trama de relacions que estableixen els éssers vius en la selva amazònica.

Qui vulgui conèixer l'autor haurà de venir a veure les instal·lacions, escultures, pel·lícules i creacions de realitat augmentada realitzades entre els anys noranta del segle passat i l'actualitat que es poden veure ara al MACBA. Amb aquestes creacions, Steegmann Mangrané parla del món del nostre temps, retratant en tot moment les emergències climàtiques i ecològiques, però també les socials i polítiques. Natura, art i arquitectura es combinen en una exploració de la xarxa de dependències que estableix el món biològic.

L'artista ha mostrat la seva obra a Itàlia, França, la Gran Bretanya i en centres d'art tan destacats com el CCS Bard College de Nova York o la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona, entre molts altres. Ha participat en biennals i triennals a Lió, Berlín, Nova York, París, Porto Alegre i São Paulo. Trobareu obres seves en col·leccions com les de la Tate Modern de Londres, el Museu de Arte Moderna de Rio de Janeiro,la Fundaçao de Serralves de Porto, el Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León, la Fundació “la Caixa” i el MACBA de Barcelona.

Si voleu conèixer bé la trajectòria de l'artista, veniu a veure l'exposició retrospectiva que li dedica el MACBA, però abans consulteu al web tota la informació al respecte.

Data de publicació: Dimarts, 14 novembre 2023
  • Comparteix