Tornar

Imatge promocional de l'exposició de joves autores de còmic Constel·lació gràfica

Còmic femení d’avantguarda

A través de nou instal·lacions, les noves autores tenyeixen la foscor del present amb la vitalitat d’un colorisme radiant.

Fins al 14 de maig es pot visitar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) Constel·lació gràfica, una mostra col·lectiva de nou joves autores de còmic d’avantguarda: Bàrbara Alca, Marta Cartu, Genie Espinosa, Ana Galvañ, Nadia Hafid, Conxita Herrero Delfa, María Medem, Miriampersand i Roberta Vázquez.

Comissariada per l’editora, divulgadora i professora Montserrat Terrones, l’exposició s’acosta al còmic d’una manera innovadora i poc convencional, gairebé performativa, a través d’un seguit d’instal·lacions que les artistes han imaginat expressament per a l’ocasió. D’aquesta manera, el recorregut esdevé més immersiu i interactiu, i posa de manifest com el còmic pot traspassar el paper i tenir vida en altres suports artístics com la ceràmica, els tapissos i les animacions. A Reflexos, per exemple, María Medem integra el llenguatge tradicional del brodat amb un joc de compressió temporal més a prop del fet atmosfèric que del fet narratiu, gràcies a la col·laboració musical de la productora i DJ Susana Hernández (aka Ylia).

Constel·lació gràfica presenta la diversitat de llenguatges, de registres estètics i de referents culturals d’aquestes noves creadores que qüestionen les formes canòniques del còmic a través de l’ús del color, el grafisme o l’experimentació estilística i narrativa.

En les respectives obres, aquestes autores tracten –amb humor i mirada crítica– temes de la realitat millennial com la precarietat econòmica, la manca d’estabilitat laboral, l’hegemonia de les tecnologies, la puixança de la sororitat o les relacions a través Internet. L’exposició també dona a conèixer l’existència d’una xarxa de petites editorials, impremtes i fires d’autoedició que ha fet permès l’aparició d’una escena alternativa.

L'entrada a l’exposició val 6 euros –4, si és reduïda– i es pot comprar de forma anticipada clicant aquí. El diumenge, l’accés és gratuït de 15 a 20 h però l’aforament és limitat, per la qual cosa cal portar el tiquet de reserva prèvia en línia que podeu obtenir en el mateix enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 30 novembre 2022
  • Comparteix