Tornar

Els membres de la mítica banda britànica retratats al camp amb un cel blau al fons
Retrat en blanc i negre del crooner suec mirant directament a la càmera
El músic de la Catalunya Nord i els seus col·laboradors retratats en un entorn rural

Un centenar de propostes de setze països posen música a la Mercè 2019

Si aquest setembre teniu ganes d'escoltar bona música en directe, haureu de fer cap a les festes de la Mercè, on actuaran prop d'un centenar de grups i artistes de setze països diferents.

Tot passarà del 20 al 24 de setembre, quan la ciutat us convida a gaudir de la banda sonora de la festa major, distribuïda entre les programacions del Mercè Música (amb concerts especialment emotius a càrrec de Pau Riba Pascal Comelade, en una de les fotografies), del festival Barcelona Acció Musical (BAM; amb convidats com Jay Jay Johanson o The Wedding Present; tots dos a les imatges superiors. Doneu un cop d'ull al vídeo, especialment mediterrani, que anuncia l'edició d'enguany) i del BAM Cultura Viva. Aquests tres apartats conformen una programació que, amb un nombre de propostes liderades per dones superior a les liderades per homes, enceta una nova normalitat.   

Pop, folk, rock, músiques del món, hip hop, reggae, electrònica, algunes cites simfòniques... Al programa musical de les festes d'enguany trobareu gairebé de tot i dels orígens més diversos. El viatge arrenca a la ciutat convidada d'enguany, Beirut. De la capital libanesa i del conjunt del país procedeixen alguns dels primers artistes que podrem escoltar a la festa, dins del programa de Mercè Música, a l'avinguda de la Catedral. I és que el divendres, 20, sonaran els primers talents musicals libanesos, i concretament el de Tarek Yamani, un músic que reinterpreta la tradició musical àrab des del punt de vista del jazz. El mateix dia i en el mateix escenari, la cançó contemporània de Tania Saleh ens mostrarà com es recorre sense grans problemes la distància entre la cançó i els sons electrònics.

Trobareu més artistes libanesos posant música a les nits del Parc de la Ciutadella, però alguns dels sons més moderns del Líban actual ens arribaran com a part de la programació del BAM, que inclou concerts de Praed (el dilluns, 23; a la plaça de Joan Coromines), un duet conegut per combinar la música popular àrab (l'anomenat shabi), amb free jazz i electrònica, i de Malikah (dilluns, 23; al Moll de la Fusta) una de les dones que s'imposen ara mateix en una escena, la del hip hop al món àrab, dominada pels homes. El mateix dia 23, i també al Moll de la Fusta, sonaran els temes esmolats i amb contingut polític d'El Rass, un altre raper libanès, autor d'uns himnes contundents.

Fins aquí les propostes procedents del Líban. Però la banda sonora de la Mercè està formada per músiques de mig món. Així, a l'avinguda de la Catedral, sonarà flamenc (Chicuelo Aurora, tots dos el dia 21), la cantant i flautista Mélanie de Biasio (dilluns, 23) o, ja al Moll de la Fusta, la rumba congolesa de Dobet Gnahoré i el hip hop també congolès del músic belga Baloji (tots dos el dia 21). Voleu escoltar la Björk del Bòsfor? Doncs teniu una cita el dissabte, 21, al Moll de la Fusta, amb la turca Gaye Su Akyol.

Talents locals com Paula Valls (dia 23 a l'avinguda de la Catedral) formen part també del programa de Mercè Música, en el qual destaca un concert de comiat dels escenaris barcelonins del músic de la Catalunya Nord Pascal Comelade. Tocarà el diumenge, 22, a la Catedral, envoltat d'amics que l'han acompanyat en les seves estades a la ciutat (Jaume SisaPau RibaAlbert Pla...) mentre el dibuixant Max crea imatges en directe. L'actuació té com a convidats de luxe els membres de la Cobla Sant Jordi, amb els quals l'artista ja havia col·laborat.

Teniu ànima psicodèlica? Veniu el divendres, 20, al Moll de la Fusta, perquè el rocker Pau Riba celebra els 50 anys de l'edició del seu disc més mític amb el concert Dioptria 50. Tornaran a sonar Taxista L'home estàtic així que, esteu avisats, això és una cita de culte en la qual també podreu escoltar alguns hereus del mestre que toquen a continuació al mateix escenari: des dels Ran Ran Ran El Petit de Cal Eril.

El talent emergent tindrà un espai especial en un seguit de concerts protagonitzats per les escoles de música de la ciutat. I els artistes locals oferiran una nit de primera a la platja del Bogatell on, divendres, 20, sonaran des de La Casa Azul Dorian, passant pels Oques Grasses, i, el dissabte, 21, els mallorquins Da SouzaLa Pegatina o els Gramophone All Stars, que acaben de fer deu anys. 

Els Gramophone podrien haver tocat perfectament al BAM, el festival de músiques emergents i innovadores que, enguany, utilitza l'escenari del Moll de la Fusta alternant-se amb la programació del Mercè Música. Si voleu descobrir noms encara massa poc coneguts, veniu i escoltareu el jazz de la saxofonista londinenca Nubya Garcia; la barreja de jazz, hip hop i més sons de Nubiyan Twist, també britànics; la barreja sonora (del krautrock al pop) dels holandesos Jungle by Night; o el hip hop i reggae de la francesa Danitsa, a més de talents locals com el rap urbà dels Tribade.

Rock i fados electrònics fets a Portugal (Reis da Republica,Whales Conan Osiris; divendres, 20 a la plaça de Joan Coromines, dins la programació de Portugal Alive), moltes propostes de hip hop britànic o grans estrelles del pop més sintètic del nord d'Europa com ara l'esperadíssim Jay Jay Johanson (dissabte 21; plaça dels Àngels) formen part igualment del programa del BAM. Busqueu punk rock? Teniu des dels britànics Snapped Ankles (dissabte, 21 a la plaça de Joan Coromines) a la banda danesa (mateix dia, mateix escenari) Iceage.

Rock nord-americà (a càrrec de la jove artista Mattiel; diumenge, 22; plaça dels Àngels, celebrant els 25 anys de la revista Mondo Sonoro), country dels EUA (Courtney Marie Andrews; dissabte, 21 a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm), el rock indie dels mítics The Wedding Present amb motiu dels trenta anys de l'edició del disc Bizarro (plaça dels Àngels, dilluns, 23), bandes que fusionen des dels Països Baixos ritmes que van de la cúmbia a la psicodèlia (The Mauskovic Dance Band; dilluns, 23, a la plaça de Joan Coromines).... Tot és part d'un programa amb representants locals especialment interessants com el màgic violí de Sara Fontán acompanyat d'Edi Pou (cinquanta per cent dels Za!), el flamenc electrònic de María José Llergo (diumenge, 22, a la plaça dels Àngels) o Lorena Álvarez (dissabte, 21, Antiga Fàbrica Estrella Damm).

El recinte de Fabra i Coats, a més, acollirà el dissabte, 21, una nova edició del BAM Cultura Viva, una proposta pensada per fomentar que públic i artistes es relacionin de maneres noves i es mirin el fet musical des d'una perspectiva més participativa. Hi actuen artistes i grups com Scott ManionSuena BarroBofiraxSosun DanceEx NihiloMiss ExPlacentaMonodimpledVàlius Sandré, en una edició que ha tingut la participació de col·lectius relacionats íntimament amb l'escena musical barcelonina com El Pumarejo, Club Cronopios o Indian Runners, entre d'altres.

Recordeu que, si us agraden les propostes simfòniques, teniu concerts a la plaça Major de Nou Barris els divendres, 20 (amb la Banda Municipal); el dissabte, 21 (Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu); el diumenge, 22 (OBC) i el dilluns, 23 (projecte VOZES). Si veniu dimarts 24, trobareu una sorpresa: un espectacle conjunt dels intèrprets de danses urbanes Brodas Bros i l'Orquestra Simfònica del Vallès.

Si voleu gaudir al màxim de la banda sonora de la festa major, consulteu el programa de Mercè Música al web de la Mercè 2019 i el del Barcelona Acció Musical (BAM) al web d'aquest festival.

Data de publicació: Dimecres, 24 juliol 2019
  • Comparteix