Tornar

Fotograma del film Shakha Proshakha (Les branques de l'arbre)

La Filmoteca dedica la Mostra de Cinema Espiritual a Satyajit Ray

Enguany es commemora el centenari del naixement del cineasta bengalí, director de films com Pather Panchali, El saló de música o Els jugadors d'escacs.

La informació sobre el cicle que la Filmoteca de Catalunya dedica a Satyajit Ray, en el marc de la 18a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, l'encapçala l'espai del Raval amb una contundent declaració del cineasta japonès Akira Kurosawa: "No haver vist el cinema de Satyajit Ray és com estar al món sense haver vist el sol o la lluna". Si voleu fer cas a Kurosawa, sapigueu que el programa previst per la Filmoteca inclou el bo i millor de la trajectòria cinematogràfica del bengalí, del qual enguany es commemora el centenari del seu naixement. Hi haurà projeccions entre el 4 i el 30 de novembre, que començaran per la seva òpera prima, Pather Panchali (La cançó del camí), estrenada el 1955 i amb la qual va introduir a l'Índia un cinema transcendent, poètic i senzill. Pather Panchali es passarà els dies 4 i 12.

De la filmografia més novella a les seves darreres obres, perquè el cicle també inclou títols com Ghare-Baire (La casa i el món), del 1984, Ganashatru (Un enemic del poble), del 1989, i Shakha Proshakha (Les branques de l'arbre), del 1990. Ray moria el dia de Sant Jordi de l'any 1992. A La Casa i el món, el cineasta crea un film a partir de la novel·la homònima de Rabindranath Tagore en què intimisme i política es fusionen a través de la història de tres personatges situats a l'Índia ocupada de primers del segle XX. Un enemic del poble parteix del conegut text teatral de Henrik Ibsen, però Ray hi va afegir una denúncia a la superstició i al fanatisme hinduista i també a la corrupció de la classe política. Les branques de l'arbre és el film més pessimista de Ray, segons va afirmar ell mateix, ja que "mostra que qui triomfa són els pocavergonyes". El director incideix en aquest metratge en la crisi de valors de la burgesia bengalina.

Altres títols que trobareu al cicle són Apur sansar (El món d'Apu), Apajarito (L'invicte), Jalsaghar (El saló de música), o Devi (La deesa). Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 02 novembre 2021
  • Comparteix