Tornar

Ciència animada

Ciència animada

Una col·lecció de recursos audiovisuals per familiaritzar a nens i nenes amb el món de la recerca.

La UB Divulga és l’espai de la Universitat de Barcelona que engloba el conjunt d’activitats de divulgació científica de la institució. El seu públic objectiu són les persones de qualsevol edat no especialitzades amb el món de la ciència i els coneixements que se’n deriven. Moltes de les iniciatives reunides al portal s’adrecen al públic infantil i familiar, com és el cas dels vídeos Ciència animada, una col·lecció que apropa a nens i nenes diversos conceptes de la recerca d’una manera molt visual i didàctica.

El primer d’aquests vídeos fets amb animació reflecteix les principals fases del mètode científic, el procediment basat en l’evidència amb què es genera nou coneixement. Obtenir informació i observar el món són la base per plantejar hipòtesis i amb la finalitat de verificar-les es dissenyen proves, anàlisis, experiments. Els resultats permeten acceptar o descartar les hipòtesis de partida i treure unes conclusions de la recerca. El vídeo il·lustra aquestes passes, conceptualment senzilles per a qualsevol edat, i demostra que fer ciència no només és cosa de persones adultes.

Els següents vídeos se centren en qüestions més concretes de la ciència. El protagonista de la sèrie descobreix a través de la pintura com la diferent posició del Sol transforma l’ombra d’un arbre al llarg del dia. En un altre capítol pateix els efectes d’uns hàbits alimentaris poc saludables i comprova que seguir una dieta vairada i equilibrada pot millorar la seva salut. En el quart vídeo, pren consciència de la necessitat de protegir el planeta de les nostres agressions i es decanta per realitzar un tipus de turisme més sostenible i respectuós amb l’entorn. I en un darrer episodi, el personatge s’endinsa al món dels àtoms per conèixer les propietats dels elements químics que componen la matèria i com s’endrecen en la taula periòdica.

Cinc entretinguts tastets de ciència que desperten la curiositat i les ganes d’experimentar per trobar respostes. Podeu gaudir-los tots aquí.

Data de publicació: Dimarts, 19 maig 2020
  • Comparteix