Tornar

Vistes des del Turó del Putxet

Recerca naturalista dins la ciutat

Dues activitats de ciència ciutadana per ampliar les dades i el coneixement sobre la biodiversitat de Barcelona.

Quan parlem de població de Barcelona (o de qualsevol ciutat) solem referir-nos a les persones que habiten les urbs. No obstant, l’espècie humana no és l'única que hi viu i, de fet, ni és la més gran pel que fa a nombre d’individus. A la ciutat hi viuen un munt d’espècies, moltes d’elles ben adaptades a l’entorn urbà, com els arbres de carrer, els coloms, les gavines o les rates, però moltes altres que associem més a un entorn natural, com ara esquirols, falcons o granotes, per posar alguns exemples. Tot plegat fa de Barcelona un bon lloc per a l’estudi de la biodiversitat i precisament en això consisteixen els BioBlitz Barris. Aquest mes se’n celebraran dos: un el 5 d’octubre al Turó del Putxet i un altre el diumenge 27 d’octubre als Jardins de Can Sentmenat.

Els BioBlitz són inventaris intensius d’espècies d’una àrea concreta, conduïdes per científics i científiques i que compten amb la participació ciutadana. Són de fet, accions de ciència ciutadana que consisteixen en la identificació del nombre màxim d’espècies possible, en aquest cas, del Putxet i de Can Sentmenat. Aquestes campanyes permeten recollir dades de presència i abundància de plantes, animals i fongs per tal d’ampliar el coneixement sobre la dinàmica de les seves poblacions, la relació amb les altres espècies (inclosa la humana), l’adaptació al medi urbà...

A més, permeten viure en primera persona la recerca naturalista junt amb les persones que s’hi dediquen professionalment i implicar-se en el procés científic. De fet, precisament en això consisteix la ciència ciutadana, aquella recerca que es realitza amb la implicació de persones no especialitzades en algun dels seus processos. Aquest enfocament obert i participatiu contribueix a dirigir millor la recerca per donar resposta a les necessitats reals de la societat, obtenir mostres amb major ubiqüitat i immediatesa, ampliar la generació de dades obertes, fomentar el pensament crític i basat en evidències, i de retruc, divulgar el coneixement científic.

Si us atrau la natura i la ciència, teniu motius més que suficients per participar en els BioBlitz Barris i conèixer, de prop, les múltiples espècies amb què convivim a la ciutat.

BioBlitz Barris és un projecte del programa Ciència Ciutadana als Barris. Més informació, al web de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona.

Data de publicació: Dimarts, 01 Octubre 2019
  • Comparteix