Tornar

Parada de verdures a la Boqueria

La ciència de la dieta mediterrània

Un cicle de conferències que ens mostra evidències de les virtuts dels productes i hàbits alimentaris de la nostra geografia.

Als mitjans són freqüents les notícies que destaquen les bondats de la dieta mediterrània, però no sempre queden reflectits els treballs científics que avalen aquestes afirmacions. Per aprofundir a les propietats d’aquest tipus d’alimentació i la seva recerca, el CosmoCaixa acull des del mes de gener el cicle de conferències La ciència de la dieta mediterrània a càrrec d’investigadors i investigadores capdavanters acompanyats per xefs de renom.

Diversos mil·lennis d’història i la confluència de tres continents han fet que al voltant de la conca del mar Mediterrani s’hi hagi establert una enorme varietat de civilitzacions i cultures. A això cal sumar una gran diversitat geològica i un clima favorable per a la vida de moltes espècies d’animals i vegetals. De tot plegat se n’ha derivat una gastronomia rica i variada que porta associada una sèrie d’hàbits saludables i uns patrons alimentaris que avui coneixem com dieta mediterrània.

El mes passat, una primera xerrada del cicle va introduir a l’audiència als beneficis d’aquesta dieta en la salut humana. Però el cicle aborda la influència mediterrània des d’altres punts de vista. Així, el 20 de febrer, l’investigador Javier Menéndez parlarà d’evidències que s’han trobat sobre els efectes antitumorals de quelcom tan fonamental d’aquesta dieta com és l’oli d’oliva, i ho farà en companyia de la xef Carme Ruscalleda. El 27 de febrer, la sessió mostrarà estudis que relacionen la dieta mediterrània amb la salut, però en aquest cas no de les persones sinó pel planeta. La científica Maira Bes parlarà de l’impacte ambiental de la dieta i el xef Alberto Ferruz farà propostes per reduir-lo mitjançant un consum més sostenible. A la darrera sessió, el 6 de març, la doctora Elena Yubero parlarà de la relació de la genètica amb l’alimentació i el xef d’alta cuina Rodrigo de la Calle donarà pautes per menjar de manera que es redueixi el risc de patir certes malalties.

Un complet cicle científic i gastronòmic. Que vaig de gust!

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Divendres, 15 Febrer 2019
  • Comparteix